fbpx

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Nezakonito zadržala novac uposlenika Kliničkog centra

Istraga se, prema informacijama Žurnala, odnosi na odluke Sebije Izetbegović u vezi sa zadržavanjem novca Ljekarske komore. Tužilaštvo KS već je izdalo nalog Državnoj agenciji za istrage I zaštitu (SIPA), te su istražne radnje u toku

4SEBIJA

Piše: A. Avdić

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Sebije Izetbegović, saznaje Žurnal. Generalna direktorica KCUS-a osumnjičena je za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti, a u vezi sa krivičnim djelom utaja. 

Istraga se, prema informacijama Žurnala, odnosi na odluke Sebije Izetbegović u vezi sa zadržavanjem novca Ljekarske komore. Tužilaštvo KS već je izdalo nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te su istražne radnje u toku.  

Podsjećamo, Sebija Izetbegović skoro pet mjeseci nije dozvoljavala da se novac koji su ljekari zaposleni na KCUS-u izdvajali za članarinu prebacuje na račun Ljekarske komore. U pitanju je bilo oko 25 hiljada maraka koje su, odlukom direktorice Izetbegović nezakonito zadržani na podračunu KCUS-a.

Izetbegovićeva je, podsjećamo, zajedno sa svojim saradnicima Enrom Suljić i Mirzom Dilićem sredinom prošle godine pokrenula kampanju protiv Ljekarske komore Kantona Sarajevo, jer su njeni čelnici javno kritikovali rad direktorice KCUS-a.

Nakon četvoromjesečne medijske kampanje, generalna direktorica KCUS-a donijela je odluku da novac namijenjen Ljekarskoj komori zadrži na računu institucije kojom rukovodi.

"S obzirom da niste odgovorili na pitanja koja su Vam upućena iz KCUS ista ponavljamo i molim da nam pošaljete odgovore hitno. U protivnom će po odluci Kolegija direktora i Koordinacionog odbora KCUS sredstva namijenjena Ljekarskoj komori biti uplaćena za potrebe apoteke tj. naših pacijenata,", navedeno je u pismu kojeg generalna direktorica KCUS-a je uputila Ljekarskoj komori KS.

Zadržani novac, međutim, nikad nije preusmjeren čak ni za potrebe  Kliničke apoteke, a njim je isključivo upravljala direktorica Izetbegović.

Uposlenicima KCUS-a je, podsjećamo, na platnoj listi navedeno da im je odbijena članarina za Ljekarsku komoru, ali novac nije završio tamo gdje je i trebao. Na Žurnalu smo još tada objavili da direktorica Izetbegović tako počinila krivično djelo utaja, jer je u članu 290. Krivičnog zakona FBiH, stav 1. navedeno:

"Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, protupravno zadrži tuđu pokretninu koja mu je povjerena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine."

Nakon što su čelnici Ljekarske komore podnijeli prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo, uslijedile su provjere. Prvo je od SIPA-e zatraženo da se sa KCUS-a izuzme dokumentacija o ovom slučaju, a nakon što je izuzeta dokumentacija analizirana postupajući kantonalni tužilac donio je i formalnu naredbu o provođenju istrage. Kao glavnoosumnjičena za ovo krivično djelo označena je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

(zurnal.info)