fbpx

PREMIJERA U SREBRENICI: Na osnovu ovog filma tužiteljstvo bi službeno moralo pokrenuti istragu

Nakon što je TV Žurnal premijerno prikazao film o zloupotrebi donacija u Srebrenici, održana je javna rasprava. Donesen je jedinstven zaključak – SIPA i Tužiteljstvo moraju otvoriti istragu

UGFD

Pripremio: D.O.

Nakon što je u Srebrenici održana premijera istoimenog dokumentarnog filma koji govori o zloupotrebama donacija u ovom gradu održana je javna rasprava u kojoj su govornici bili državni zastupnik Sadik Ahmetović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Alija Tabaković, direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT Eldin Karić i autor filma Avdo Avdić.

Svi sagovornici su se složili u jednom - ovaj film morao bi biti polazna tačka za nadležna tužiteljstva da se pokrene temeljna istraga o zloupotrebama donacija za Srebrenicu.
- Ja mislim da je najbolje da za sve zloupotrebe u ovoj zemlji pa i u Srebrenici, koje su eksplicitno prikazane u filmu, tužiteljstvo formira tim... Da ne dođemo u ovakvu situaciju i 20 godina poslije pa da Srebrenica bude nekome rana nekome cvijet- rekao je Ahmetović na javnoj raspravi.

- U Srebrenici ima oko 60 nevladinih organizacija koje su učestvovale u brojnim projektima i vjerovatno zloupotrijebile određena sredstva kada su u pitanju donacije - kazao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Alija Tabaković i naveo i da veliki dio novca ne ide preko računa Općine.

Direktor ACCOUNT-a Eldin Karić apelirao je na Tužilaštvo i SIPA-u da se moraju uključiti u ovaj slučaj jer na osnovu informacija koje je prezentirao TV Žurnal u serijalu AFERA oni to po službenoj dužnosti moraju.

Muhamed Avdić iz Srebrenice tokom javne rasprave rekao je da se nakon gledanja filma može steći dojam da su samo one osobe koje se pojavljuju u filmu krivci za sadašnje stanje u Srebrenici.

- Postoji još osoba koje su se okoristile o Srebrenicu i Srebrenički genocid. U filmu smo objavili činjenice za koje posjedujemo dokaze - rekao je autor filma Avdo Avdić i dodao da je prema informacijama koje je uspio skupiti, ratni komandant Naser Orić jedna od ključnih osoba oko koje se sve vrti u Srebrenici.

Još uvijek nemam konkretne dokaze da objavim ali mogu reći na okruglom stolu, rekao je Avdić.

U nastavku pogledajte kratki pregled dešavanja sa javne rasprave nakon premijere dokumentarnog filma „Srebrenica“.

(zurnal.info)