fbpx

4 alternativna mjesta kulture u Banjoj Luci

Nisu samo Narodno pozorište, Muzej RS, Jazavac ili biblioteka mjesta kulture u Banjoj Luci. Na našu sreću, naš grad ima kulturnih sadržaja i aktivnosti i izvan zvaničnih institucija. Radi se o organizacijama koje su počele “ni iz čega” a postižu dobre rezultate u promociji kulture i umjetnosti.

bl art

Njihovi sadržaji su zanimljivi i drugačiji, a entuzijazam njihovih osnivača i radnika je za svaku pohvalu. Zato vam Reflektor donosi priču o kulturnim institucijama koje još uvijek nisu toliko poznate u gradu, ali uskoro će se i to promijeniti 

Art Klub Prostor

U stanu od 37 metara kvadratnih u jednom od banjalučkih nebodera, smješten je Art Klub Prostor. Kako sami osnivači ističu Prostor je nastao sa ciljem da ukaže na neophodnost prostora za savremenu umjetnost i njen značaj.

Od septembra 2015. godine pa do sada predstavljeno je 16 radova nezavisnih vizuelnih, dramskih umjetnika i pisaca sa BiH scene i četiri rada umjetnika iz inostranstva i regije (SAD, Austrija, Kanada i Crna Gora). Prostor je bio organizator Krov festa, prvog eko-art festivala na neiskorištenom ravnom krovu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

bl art1

Trenutno se u Prostoru organizuju radionice različitog sadržaja (kreativno pisanje, glumačka terapija, savremeni dokumentarni film, slikarstvo, ilustracija , redizajn odjeće, izrada 3D maski itd.), a za ovu godinu planirano je održavanje novog Krov festa. Kako Prostor pruža mogućnost za promociju svih vidova savremenog stvaralaštva, ovim putem ohrabrujemo sve mlade afirmisane i neafirmisane umjetnike i stvaraoce da u Prostoru prikažu svoj rad.

bl art2

Lokacija: ul. Kordunaška br. 22 
Kontakt: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., 066 768 421

Kulturni centar UDAS

Organizacija amputiraca ”UDAS” Republike Srpske je nevladina organizacija koja okuplja žrtve mina, amputirce i članove njihovih porodica sa ciljem da podigne svijest o ostvarenju njihovih prava i njihovoj integraciji u zajednicu. Pored primarnih  aktivnosti UDAS se aktivno bavi i umjetničkim stvaralaštvom i aktivnostima iz oblasti kulture.

bl art3

U okviru UDAS-a djeluje Galerija UDAS koja je jedna od najaktivnijih umjetničkih galerija u gradu.

Cilj je da se Galerija afirmiše kao mjesto u BiH koje će pružiti mogućnost mladim studentima sa akademija likovnih umjetnosti, neafirmisanim umjetnicima, umjetnicima sa i bez invaliditeta iz BiH i regiona da predstave svoje umjetničke radove. Riječ je o jedinstvenoj galerija u jugoistočnoj Evropi sa prostorom prilagodjenim potrebama osoba sa invaliditetom.

bl art4

Stalni projekti  u okviru galerije su: izložbe umjetničkih radova umjetnika sa i bez invaliditeta, škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta i kulturna manifestacija ”Jesen grafike”. U 2017. godini u okviru Kulturnog centra UDAS biće realizovane:  izložbe umjetnika sa i bez invaliditeta iz BiH i Srbije u periodu od marta do avgusta 2017, „Jesen grafike 2017.“ u okviru koje će se predstaviti maksimalo 6 grafičara iz BiH i regiona u periodu od oktobra do decembra 2017. kao i škole crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta.

bl art5

Lokacija: Sime Miljuša 2

Kontakt: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., 051 439 239

DKC Incel

U krugu nekadašnjeg istoimenog industrijskog giganta-Incel svoje mjesto “pod suncem” pronašao je DKC Incel. Kao prostor nezavisne društvene, kulturne i umjetničke scene u Banjoj Luci, DKC Incel okuplja sve pojedince i grupe koji se na način nezavisan od “mainstream” društveno-kulturnih institucija bave kulturno-umjetničkom produkcijom i društvenim aktivizmom, kroz niz raznih aktivnosti kao što su: muzička dešavanja, likovna umjetnost, teatar, nezavisno izdavaštvo, seminari, radionice, građanske inicijative itd.

bl art6

Ideološki, DKC “Incel” stoji ZA kretivnost, samoorganizaciju, solidarnost, toleranciju, a PROTIV bilo kakvih oblika diskriminacije, predrasuda i represije.

bl art7

Za sve ljubitelje alternativne kulture, drugačijeg zvuka i nezavisnog mišljenja DKC Incel je mjesto u gradu koje se mora posjetiti.

bl art8

Lokacija: Veljka Mladjenovica bb

Kontakt: 066 913 242

Podrum scena – Studentsko pozorište Banja Luka

Davne 1977. godine predstavom “Molim partiju da me primi u svoje redove” održanoj u Banskom dvoru počelo je sa radom Studentsko pozorište. Najpoznatije banjalučko poluamatersko pozorište u svojih 40 godina postojanja na repertoaru je imalo preko 60 predstava. Neki od najpoznatijih banjalučkih glumaca kao što su Dragoslav Medojević, Goran Jokić, Ljiljana Čekić i drugi svoje prve korake napravili su upravo u Studentskom pozorištu.

bl art9

Danas se Studenstko pozorište može pohvaliti vlastitim prostorom – Podrum scenom u samom srcu našega grada u kojem se redovno održavaju predstave kao i druge kulturne manifestacije. Ne zaboravimo i Kesetnburg najveći festival studentskih pozorišta u zemlji, a koji će se ove godine održati u našem gradu. 

bl art010

Za sve ljubitelje “malih scena” i drugačijeg pozorište, naša preporuka je Podrum scena.

bl art011

Lokacija: Gospodska ulica

Kontakt:  065 758 708

Reflektor