fbpx

Fejsbuk zabranio Rubensove slike zbog golotinje

golotinja

Rubensove slike zabranjene su zbog golotinje! Kulturna javnost je skanadalizovana zbog najnovije zabrane Fejsbuka oko objavljivanja Rubensovih slika na toj društvenoj mreži. Ukoliko nastavite sa objavljivanjem slika nepristojnog sadržaja snosićete posledice, upozoravaju čelnici Fejsbuka u otvorenom pismu Flamanskom komitetu za turizam koji je i objavio reklamu sa Rubensovom slikom.

Slika “Skidanje sa krsta” je momentalno uklonjena sa Fejsbuka zbog, kako tvrde, oskudno odevenog Hrista.

“Društvene mreže i služe da bi se razmenjivale slike i utisci. Smatraju da je to nepristojno, ali oni to ne razumeju. Fejsbuk je blokirao sve postove u kojima promovišemo Rubensa zbog golotinje”, kaže Piter De Vilde, predstavnik Flamanskog komiteta za turizam.

Direktor Rubensovog muzeja u Antverpenu Ben Van Beneden ističe da je to potpuno neshvatljivo, jer politika Fejsbuka nije dosledna.

“Što se tiče skulptura, tu mere nisu tako striktne”, dodaje Van Beneden.

Cenzura je uzburkala javnost, navodeći politiku dvostrukih aršina, a posetioci su, kako kažu statistike, uglavnom protiv zabrane.

“Umetnost je umetnost, i da je reč o golotinji, jer naslikano golo telo razlikuje se od fotografije sa golotinjom”, navodi posetiteljka Rubensovog muzeja u Antverpenu.

Peter Paul Rubens, ikona baroka, jedan je od najboljih predstavnika flamanskog slikarstva. Katolička crkva je imala znatan uticaj na ovaj umetnički pravac, a njen najveći interpretator Rubens, bio je duboko religiozan pa je i u svojim slikama nastojao da ispoštuje crkvene kanone.

Stoga je neprihvatljivo da u 21. veku – veku slobodnih misli, visokih tehnologija, realistički prikazi umetničkog dela budu proglašeni kao neprihvatljivi, tvrde istoričari umetnosti.

Izvor: RTS