fbpx

Konzum naš svagdašnji

Protestnim performansom ispred Konzumove trgovine Bojan Koštić upozorava na nevidljivi entitet koji upravlja našim životima hraneći nas kruhom od K+ brašna.

Bojan Kostic Klanjanje 630

Ispred Konzumove trgovine na Trgu Eugena Kumičića u Koprivnici, u subotu, 10. rujna u 11.30 sati, Bojan Koštić izveo je performans Klanjanje. U performansu koji je trajao tridesetak minuta Koštić je klečeći repetitivno molio Oče naš, a između molitve ljubio je tlo ispred trgovine.

Svoju akciju autor objašnjava kao direktnu i jasnu kritiku konzumerizma i suvremenog tržišta u kojem su dućani i šoping centri postali hramovi, a jedini bog je novac. Kad uđemo u neki veliki dućan poput Konzuma, nalazimo se u nekom stanju transa i hipnoze, što autor opisuje i kao vlastito iskustvo. Ljudi-konzumenti kreću se dućanima poput strojeva, imaju jasno određene putanje, a koncentracija im je usmjerena samo na jedno – cijene proizvoda. Konzum i K PLUS franšiza simbolički predstavljaju sve navedeno. Veliki trgovački lanci prevladavaju nad svom konkurencijom na tržištu i kao takvi su jedini realan izbor kupaca. Odlazak u takozvane šoping pohode postao je ritualan čin za koje se ljudi posebno spremaju i uređuju, a trošenjem novca duhovno se obnavljaju i rješavaju stresa. Svime upravlja jedan nama nedostižan i nevidljiv entitet (vlasnik korporacije, tajkun ili vlada – tko god je u poziciji moći), biće iznad nas običnih smrtnika, okrutan i svemogući bog koji nam daje kruh naš svagdašnji, načinjen od K PLUS brašna.

Koštić je također želio pokazati kako svaki znak otpora višim silama završava represijom i gušenjem, pa je tako neprijavljena akcija završila policijskom intervencijom te udaljavanjem autora s mjesta izvedbe. Osim izrazite ljubaznosti i pokazanog razumijevanja policijskih službenika, reakcije prolaznika i radnika trgovine bile su očekivane. "Neki su govorili da to idem raditi u crkvu, neki su mi davali novac misleći da prosim. Voditeljica podružnice trgovine rekla je kako su mislili da se spremam na teroristički čin i pitala je zašto sam odabrao baš Konzum. Nadam se da će joj ovo pojasniti", zaključuje Koštić.

Bojan Koštić član je nekoliko manjih udruga kroz koje djeluje na oživljavanju koprivničke umjetničke scene. U sklopu Udruge za promicanje izvedbenih umjetnosti i kulture Pod galgama, osnovane s namjerom da se izvedbene umjetnosti i alternativni vid kazališta osnaže u Koprivnici, radi kazališne predstave te sudjeluje u organizaciji FIUK-a, Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta. Sudjelovao je u organizaciji Izložbe poezije u siječnju 2016. godine, a uličnom instalacijom Ljeto na Zrinskom pokušao je približiti ugođaj sunca i mora građanima koji nemaju mogućnost ljeto provoditi na obali.

Martina Domladovac/kulturpunkt