fbpx

Put Bufala - Indijanski medicinski točak života

Put Bufala - Indijanski medicinski točak života

Promatrajući prirodu i njene zakone, američki Indijanci svoje spoznaje su ucrtali na kružnu kartu i nazvali je Medicinski točak.

Mnoge generacije različitih indijanskih plemena koristile su točak medicine za zdravlje i liječenje i on je bio metafora za različite duhovne koncepte.

Indijanski simbol medicinskog točka predstavlja kružni tok života, i predstavlja osobu, njene dijelove i unutrašnja previranja, ali i društvo, planetu te čitav svemir. Duboki uvid u razumjevanje faza čovjekovog života povezano je sa značenjem četiri oblasti: emocionalnom, spiritualnom, fizičkom i mentalnom. Medicinski točak pokazuje univerzalne principe prirode, kako spoljašnje tako i psihičke, i njihovo dovođenje u balans. Indijanci su smatrali da svaki pojedinac uz jasan uvid u svrhu i razumijevanje, može postići puno za sebe, svoje zdravlje i život.

Živjeti u ritmu sa prirodom je život u harmoniji. Kada liječimo svoje tijelo tada liječimo svoj um. Kada liječimo svoj um tada liječimo svoj duh, samim time i cijelu plantu.

Medicinski točak ima četiri pravca. Svaki od četiri pravca (istok, jug, zapad i sjever) obično predstavljaju prepoznatljivu boju, kao što su crna, crvena, žuta i bijela, što za neke predstavlja ljudske rase. Ova četiri pravca mogu takođe da predstavljaju:

Faze života: rođenje, mladi, odrasli (ili stariji), smrt

Godišnja doba: proljeće, ljeto, zima, jesen

Aspekti života: duhovni, emocionalni, intelektualni, fizički

Elementi prirode: vatra (ili sunce), vazduh, voda, zemlja

Životinje: orao, medvjed, vuk, bizon

Ceremonijalne biljke: duvan, slatka trava, žalfija, kedar

Cijeli medicinski točak strukturiran je poput mreže i pokazuje sveprisutnu međusobnu povezanost svega.

Time omogućuje pogled iz jedne više perspektive, prerastanje kulturoloških razlika, poštovanje i zahvalnost, a s ljubavi koja je glavni model ponašanja u prirodi obuhvaćeno je sve, biljke, životinje, prirodne pojave i čovjek.

Da bi se osoba smatrala zdravom, svaki kvadrant treba biti jednako razvijen i uravnotežen. U suprotnom, dolazi do neravnoteža unutar točka, odnosno osobe što dovodi do pojave fizičkih simptoma i narušenog zdravlja. Ozdravljenje je uvijek započinjalo od uspostavljanja odnosa s cijelim bićem.

Točak medicine može biti kameni spomenik. Ovi spomenici su izgrađeni postavljanjem kamena u određenom obrascu na zemlji orijentisanom u četiri pravca. Većina prati osnovni obrazac, koji je kružan i obično u smjeru kazaljke na satu ili u pravcu "sunca".

Stotine ili čak hiljade medicinskih točkova izgrađene su na matičnim zemljama u Sjevernoj Americi tokom posljednjih nekoliko vijekova.

"Sve što Indijanac radi je u krugu, a to je zato što snaga svijeta uvijek djeluje u krugovima, i sve pokušava biti okruglo. Nebo je okruglo, a čuo sam da je i Zemlja okrugla, a takve su i sve zvijezde. Vjetar, kad je najmoćniji, vitla. Ptice grade gnijezda u krugovima, jer njihova je vjera ista kao i naša. Čak i godišnja doba u svojoj izmjeni čine veliki krug i uvijek se ponovo vraćaju tamo gdje su bila. Čovjekov život je krug od djetinjstva do djetinjstva. I tako je u svemu u čemu se kreće snaga."
Crni Los, Oglala Sioux

medizinrad

aerial view unknown source phixr

4fe35b691852c89f4c26b204dc996c71

J.J. - Impulsportal