fbpx

Skulptura džinovskih ruku u Veneciji krije važnu poruku za čovječanstvo

Da bi podigao svijest o možda najvećem problemu modernog doba – globalnom zagrijavanju – italijanski umjetnik Lorenco Kvin napravio je džinovsku skulpturu za ovogodišnju izložbu „Bijenale u Veneciji“, koje izviruju iz najvećeg kanala u tom italijanskom gradu.

CQaktkqTURBXy9kZDc3YzUwYjQxOTI1Y2I3NDlkODBkZjBkMzM5ZWJlZS5qcGVnkZMCzQMmAA

Nazvao ju je "Podrška", a prikazuje dvije ogromne ruke koje se izdižu iz mora i drže zidove hotela Ca' Sagredo u Veneciji.

Ova skulptura predstavlja vizuelnu poruku kojom se skreće pažnja na klimatske promjene i porast nivoa mora u ovom istorijskom gradu.

"To je vizuelna izjava, na osnovu koje ljudi treba da dožive globalno zagrijavanje na odgovarajući način, prije nego što bude prekasno. Venecija je grad plutajuće umjetnosti koji vijekovima inspiriše druge kulture. Ali, da bi nastavio to da čini, potrebna je podrška našoj generaciji i budućim, jer je ugrožen klimatskim promjenama“, rekao je Lorenco Kvin Galeriji „Halsijon“ u Londonu.

Referirajući na dve ljudske strane – kreativnu i destruktivnu – Kvin se bavi sposobnošću ruku da naprave promenu i povrate ravnotežu sveta koji nas okružuje.

Ruke f5

Skulptura „Podrška“ istovremeno izaziva osjećanje nade, u pokušaju ruku da drže zgradu iznad vode, kao i osjećanje straha zbog osjetljivosti situacije.

U najvećem kanalu u Veneciji ta skulptura će ostati do 26. novembra.

On je poznat po radovima inspirisanim ljudskim tijelom, a posebno rukama koje uključuje u sve – od velikih skulptura do nakita koji dizajnira.

FOS