fbpx

U Švedskoj se otvara muzej promašaja!

U švedskom gradu Helsingborgu otvara se Muzej promašaja u kojem će se na jednom mestu naći mnogi proizvodi koji nisu našli put do tržišta.

20170607054613682102

Kupci očigledno nisu bili oduševljeni zelenim "Hajncovim" kečapom, smrznutim lazanjama marke "Colgate", "Coca Cola" s ukusom kafe.

Zbog toga će se ti predmeti zajedno sa mnogim drugim naći u Muzeju promašaja koji je osmislio kustos i klinički psiholog Samjuel Vest

"Znamo da 80 do 90 odsto inovativnih proizvoda ne uspe i nikad ne čujete za njega, ne vidite ga, ljudi ne pričaju o tome. Ako postoji nešto što možemo učinimo sa tim jeste da izvučemo pouku iz tih promašaja", objašnjava Vest.

Mnogi predmeti u muzeju pokazuju pokušaje kompanija da diversifikuju svoj brend.
Jedan od takvih primera je "Harley-Davidson", čuveni proizvođač motocikala, koji je sredinom devedesetih godina lansirao toaletnu vodu za muškarce koja će se naći na izložbi neuspelih proizvoda.

"Muškari su je mrzeli. Oni su pravili i božićne ukrase, barbike, razne stvari sa logom "Harli-Dejvidsona" i time su trivijalizovali taj brend2, navodi Vest.

Na izložbi će se naći i društvena igra Donalda Trampa pod nazivom "Vratio sam se, a ti si otpušten" iz devedesetih godina.

U ovoj igri, svojevrsnoj kopiji Monopola, igrači koriste velike figure označene slovom "T" i Trampove dolare za kupovinu Trampovih nekretnina.

Biće prikazani i visokotehnološki proizvodi poput "Gugoleovih" naočara koje su, kako kažu organizatori, napravljene pre svog vremena, što je slučaj i sa još nekim tehničkim inovacijama.

(Zanimljivosti dana)