fbpx

Andre Žid – Citati i izreke

Andre Pol Gijom Žid (fr. André Paul Guillaume Gide, 22. novembar 1869 - 19. februar 1951) bio je francuski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1947.

AndreGide

Godine 1891. Žid je objavio svoj prvi roman, „Sveske Andre Valtera“ (u originalu: Les Cahiers d'André Walter). Od 1893 do 1894 putovao je u sjevernu Afriku. U Alžiru je postao prijatelj Oskara Vajlda i priznao je svoju homoseksualnu orijentaciju.

Dvadesetih godina 20. veka, Žid je postao inspiracija za pisce poput Alber Kamija i Žan Pol Sartra. Objavio je knjigu o Fjodoru Dostojevskom 1923. Kad je u svojim djelima branio svoju seksualnu opredeljenost, kao u zbirki eseja „Koridon“ (1924), to je izavalo jake kritike javnosti. Žid je ovo svoje djelo smatrao svojim najznačajnijim ostvarenjem.

Bolje da vas mrze zbog onoga što jeste, nego da vas vole zbog nečega što niste.

U svakom se čovjeku nalazi ogroman potencijal. Veruj u svoju snagu i mladost. Nauči se beskonačno ponavljati – “Sve zavisi samo od mene.”

Lakše je voditi ljude u borbi i raspirivati njihove strasti, nego ih obuzdavati i usmjeravati ka strpljivom trudu na putu mira.

Posjedovanje se dokazuje samo davanjem. Sve što niste spremni da date posjeduje vas.

Čovjek ne može da otkrije nove okeane ako nema hrabrosti da obalu izgubi iz vida.

Kad vam filozof odgovori na postavljeno pitanje, više i sami ne razumijete šta ste ga pitali.

Većina svađa pojačava nesporazum.

 

Impulsportal