fbpx

Dženet Vinterson - "Zapisi na tijelu"

Dženet Vinterson - "Zapisi na tijelu"

Zapisi na tijelu su trajni kod, vidljiv samo pod izvjesnim svjetlom, tu se odvija nabiranje života.

"...Ne želim da budem tvoja zabava, niti ti moja. Ne želim da te udaram iz pukog zadovoljstva, mrseći jasnu nit koja nas povezuje, da te prisiljavam da budeš na koljenima, a potom te ponovo vučem da se uspraviš.

Želim obruč oko naših srca koji bi nas usmjeravao, a ne zlostavljao. Ne želim da te privučem bliže nego što to možeš da izdržiš. Niti želim olabavljene niti, vlakna koja se sa strane odmotavaju stavljajući nam dovoljno užeta da se objesimo.

Govor prstiju, jezik gluvonijemih, ostavlja na tijelu tragove tjelesne žudnje. Ko te je učio da krvlju pišeš po mojim leđima? Urezuješ svoje ime u moja ramena, obilježavaš me svojim znakom.

Zapisi na tijelu su trajni kod, vidljiv samo pod izvjesnim svjetlom, tu se odvija nabiranje života. Volim da moje tijelo bude zamotano daleko od radoznalih pogleda. Da kazuje sve, iako nikada previše otkriveno.

Niko ne zna šta to jedno biće vuče drugom. Postoji mnogo teorija: astrološka predodređenost, hemija, uzajamna potreba, biološki nagon. Časopisi i priručnici širom svijeta uče vas kako da izaberete pravog partnera. Zašto da se prepustite slučaju kada možete živoj nauci.

Ja i ti smo se prepustili slučaju, zar ne? Uskoro će pristup zabavljanja kojim se bave samozvani stručnjaci svojim podacima omogućiti istinski eksperiment čiji će rezultati, bez obzira na to koliko su neobični, ostati u granicama koje je moguće kontrolisati. Ili bar tako kažu. Nema veze, virtualna stvarnost je tu."