fbpx

Zbog seksualnog skandala otkazana Nobelova nagrada za književnost u 2018.

d19203bfda1421ef0c267977c1b72927 L

Prosvjed ispred Švedske akademije (foto: The Local) 

Švedska akademija, koja bira laureata Nobelove nagrade za književnost, objavila je da se 2018. godine neće birati dobitnik/ca nagrade. Ta odluka posljedica je krize koja već neko vrijeme potresa Akademiju, a tiče se istrage o seksualnom uznemiravanju za koje je optužen Jean-Claude Arnault, suprug jedne od članica, pjesnikinje Katerine Frostenson. Umjesto toga, u 2019. bit će objavljeni pobjedinici/e za obje godine.

Optužbe protiv Arnaulta pojavile su se prošlog studenog, nakon čega je troje članova žirija (koji broji 18 osoba) dalo ostavku zbog odluke da Frostenson ne bude izbačena.

Arnault je također optužen da je odao imena sedmero prošlih dobitnika/ca nagrade.

"Članovi Švedske akademije su naravno u potpunosti svjesni krize povjerenja koja zahtijeva dugoročnu ulaganje u promjene. Smatramo da je nužno izdvojiti vrijeme kako bismo vratili povjerenje javnosti u Akademiju prije nego što idući laureat bude proglašen. Činimo to iz poštovanja prema prethodnim i budućim laureatima, Zakladi Nobel i široj javnosti," izjavio je Andres Olsson, v.d. stalnog tajnika Akademije.

Sara Danius, stalna tajnica Akademije, dala je ostavku na svoju poziciju sredinom travnja - što je u Švedskoj izazvalo negodovanja zbog sugestije da preuzima odgovornost za nedolično ponašanje muškarca. "Švedska akademija mora biti sila koja se javno suprotstavlja anakronističkim odnosima moći ili izjavama koje ponižavaju žene," izjavila je tom prilikom Danius.

U međuvremenu, u žiriju je ostalo samo 10 aktivnih članova od ukupno 18 pozicija, stoga je Akademija objavila da će u nadolazećem periodu poraditi na novom članstvu i moderniziranju statuta.

Od njenog pokretanja 1901. godine, Nobelova nagrada nije bila dodijeljena sedam puta, iako nikad zbog ovakvog skandala. Šest puta nije dodijeljena zbog Prvog i Drugog svjetskog rata, a 1935. zbog nikad razjašnjenih razloga. The Guardian...

 voxfeminae.net