fbpx

Nekada su stajale iznad ŠPORETA, a sada su Lenkina umetnost: SREĆA I TUGA utkane u kuvarice

Udobno smeštena na krevet u dnevnoj sobi i uz svojih deset prstiju, platno, iglu, konac i ideje Lenka Zelenović (63) stvara kuvarice. 

9lenka

Svaka ima svoju priču, a ovi komadi belog platna izvezeni crvenim ili plavim koncem, koji su se nekada postavljali na zid iznad šporeta, kuhinjskog stola ili umivaonika uklopljeni su u svoju temu. Stihove koje sam video na njima sama je smislila podelivši ih na tri oblasti: ekološke, političke i lične. 

9lenka 1

Sa ovom kreativnom i hrabrom ženom (samohrana je majka ćerke sa retkom bolešću) prvi put sam se sreo 2011. godine kada sam je intervjuisao za novine. Tada su mi u sećanju ostale domaće vanilice i sok od zove sa kiselom vodom (njena „fanta šokata“) i njene reči da nisu u mogućnosti da nabave kupovne kolače.

9lenka 2

Ovog puta, šest godina kasnije, došao sam kod Lenke i njene ćerke Jelene sa 200 grama kafe u rukama i štrudlom od smokve, a one su me sačekale sa vanilicama napravljenim po istom receptu, specijalno za mene. Setile su se da sam im prošli put rekao da me podsećaju na moju baku.

9lenka 3

Pre nego što počne da radi, podlogu od šifona odnese kod sestre da je sa svih strana ukrasi čipkom. Glavni tekst veze crvenim koncem, a onda plavim, pa dodaje komentar na temu ili „crta“ sliku. Svaku kuvaricu opegla i uštirka

– Od 2000. godine do sada stvorila sam skoro 350 kuvarica, a svaki stih beležim u sveščicu da ne bih ponovila naziv. U njima je moj život. Kada sam ostala bez posla i bez staža, iako sam provela radni vek u firmi za preradu plastičnih masa „18. novembar“ u Orahovcu, postala sam ničiji slučaj. Tada sam napravila kuvaricu „Izgubila se svaka nada, bez penzije ostah sada“, a kada sam je, nakon što sam sama uplatila doprinose za pet godina, napokon dobila, usledila je „Ispunio se veliki san, penzija stiže na moj dlan“.

9lenka 4

9lenka 5

9lenka 6

Umetničku karijeru Lenka je počela sa kuvaricom političke poruke: „Deset sa lukom, deset sa mukom“ a posle je pisala i vezla i o Novaku Đokoviću („Srbiju proslavi lopta laka Đoković Novaka“), o ugroženim pticama, o prirodi („Zemlja ječi i puca od muke jer je zagađuju ljudske ruke” i „U baštama mesto cveća vise kese sa drveća“), tajkunima („Vile, kuće, kola razna krase tajkune dok se ne sazna“), o izborima („Kad predizborna trka prestane, obećanje tada nestane“) kao i o Josipu Brozu Titu. U svojoj kolekciji ima i jednu ekološku za neuredne domaćice: „Ne bacaj đubre sa terase, vidi se, prljava si, zna se.“

9lenka 7

Lenka više voli da veze nego da hekla jer dok veze, kako kaže, može da razmišlja o više stvari, dok u heklanju mora da se koncentriše samo na rad

Mada su joj nekoliko puta političari zamerili, Lenka kaže da se nikoga nikada nije plašila i da je uvek govorila ono što je mislila.

– I zatvor je za ljude, tamo bih bar imala tri sigurna obroka i ne bih morala da razmišljam o egzistenciji. Šalu na stranu, ćerka i ja spojimo nekako kraj sa krajem, a ima ko da mi zbrine dete s obzirom na to da je nesamostalno.

9lenka 8

U jednu kuvaricu Lenka utka od 60 do 80 metara konca

Jeleni je u petnaestoj godini dijagnostifikovan sindrom Vilijams, veoma retka bolest, a odnedavno i Parkinsonova bolest. Stvaranje kuvarica za ovu majku je radna terapija jer stavljanjem stihova i svojih misli na platno, izbacuje iz sebe i tugu i sreću. Ova optimistična žena nedavno je imala operaciju kuka, što je nije sprečilo da pleni pozitivnom energijom, da se šali i da nastavi da pravi svoja umetnička dela.

9lenka 9

Lenka i njena ćerka Jelena (Foto: NEpraktične žeNE)

– Godinama sarađujem sa multimedijalnom umetničkom grupom Škart iz Beograda i Draganom Protićem Protom. Upoznali smo se preko udruženja samohranih majki i žena izbeglica još davne 2000. godine, a odnedavno imamo novi projekat. Prota je Brigitu Međo i Pavu Martinov iz Zrenjanina i mene pozvao da se udružimo u ideji pod nazivom NEpraktične žeNE. Uskoro ćemo u Beoizlogu u centru Beograda imati prodajnu izložbu kuvarica. Tada vaši čitaoci mogu da kupe naša dela – kaže za Priče sa dušom.

9lenka 10

Lenkina karijera bogata je nagradama, gostovanjima, izložbama. Predstavila se publici u Letoniji, Belgiji, Holandiji i širom Balkana i Srbije. Njene kuvarice stigle su do ljubitelja ručnog rada u Japanu, Norveškoj, Brazilu, Americi, dok mnogi primerci krase privatne stanove i kuće, ali i kancelarije uspešnih kompanija širom Srbije.

9lenka 11

9lenka 12

9lenka 13

– Uglavnom radim na latinici jer je strancima tako lakše da pročitaju. Kod nas na kuvarice gledamo kao na parče krpe, dok su u inostranstvu one umetnost. Jednu sam uradila bračnom paru za venčanje u Španiji, a druga je istim povodom, ali sa izvezenim kopijama slike mladenaca otišla na svadbu u Australiju. Nikad neću zaboraviti kada je kustoskinja iz muzeja u Londonu otkupila jednu kuvaricu za neverovatnih 100 funti – seća se Lenka.

9lenka 14

9lenka 15

9lenka 16

Kao samohranoj majci deteta sa retkom bolešću i bez prava koja bi u svakoj normalnoj zemlji trebalo da ima, Lenki preostaje da se sama bori sa svim problemima, na sreću, često uz pomoć dobrih ljudi u koje veruje i za koje kaže da postoje. Njene kuvarice prenose univerzalne poruke koje bi svako od nas trebalo da, ako nema vremena za njihovu dublju analizu, barem dva puta pročita.

9lenka 17

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz linkka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

 Fotografije: Nenad Blagojević, NEpraktične žeNE