fbpx

Pisma čitalaca - "Kako je matiran šah u Gradišci"

Prenosimo vam u cjelosti tekst koji nam je poslao gospodin Dimitrije Grčić

sah

Da budem posve iskren, ovu surovu stvarnost odavno želim opisati i prikazati iz prostog razloga, što se u današnje vrijeme zarađuje novac na djeci, svatko se uhvatio da bude učitelj šaha, kao na buvljaku, svi su trgovci. Ubjeđen sam da je to ozbiljan problem, da nije, neke škole u Srbiji ne bi uvodile šah kao osnovni predmet u osnovnom obrazovanju, jer nebriga vlasti i društva za djecu je veoma opasno i skupo.

Jeste da je došlo teško životno razdoblje za svakoga, ali je krajnje nepošteno da sa nestručnim znanjem mnogih samozvanih učitelja šaha dovodimo djecu u matnu poziciju, samo da bi sebi obezbjedili materijalnu korist. Budimo iskreni pa usporedimo jednu razliku, nastavnik u školi i samozvani učitelj šaha, gdje sam ubjeđen da u školi neće držati šahovsku sekciju sveštenik-pop, već nastavnik pedagog koji ima zavidno šahovsko znanje, niti će vjeronauk držati neki fizičar,već sveštenik-pop.

Naprosto ne želim da se protivim struci, već želim da kažem, u prethodnom vremenu u Gradišci po školama su bili vrsni učitelji- šahovski instruktori, koji su sa djecom revnosno radili i ostvarivali zavidne rezultate na šahovskim takmičenjima, međunarodnim, što mislim da je to dovoljan pokazatelj. Treba svakome biti jasno da ne postoji ništa idealno u ovome svijetu, ali sam protiv svake pohlepe, gdje mnogi pojedinci ostvaruju materijalnu korist na nepošten način, preko nedužne djece.

Iz tih i takvih pobuda, pohlepnih i pokvarenih, pojedinci koje ću spomenuti, Božić Borislav i Marjanović Radovan, razorili su školu šaha po osmogodišnjim ( sada devetogodišnjim ) školama na teritoriji opštine Gradiška, pod izgovorom tadašnjem opštinskom rukovodstvu, da će oni majstorski kandidati ići po školama, gratis držati časove šaha, dakle, niti jedan čas nisu održali u bilo kojoj školi, obećanje nikada nisu ispunili.

Ovo je za nepovjerovati, da su samozvani učitelji šaha na teritoriji Republike Srpske, pogotovo na Banjalučkoj regiji tako uvezani, gdje jedni druge uzdižu i hvališu u postizanju rezultata, jer su pronašli dodatno zanimanje “ugodno sa korisnim”, gdje su svakako najunosnije donacije, koje u Gradišci uzimaju na ime ŠK”Kozara” Gradiška, a korist ima samo samozvani učitelj šaha.

Prostorije ŠK”Kozara”Gradiška su adaptirane-uređene iz neuslovnog magacinskog prostora, iskrenom voljom pojedinca, malog broja članova kluba, dok ostali nisu htjeli ni prići. Kao veliki ljubitelj šaha imao sam strastvenu volju da prije svega naš klub ima adresu, te da se istinski družimo u ovoj divnoj prostoriji, ne gledajući utrošeno vrijeme i rad u renoviranju, sa mišlju da sve što sam uradio ostaje našoj djeci-omladini, jer iza čovjeka ostaju samo djela.

Ove fotografije su iz vremena mog iskrenog i vrijednog odnosa prema voljenom klubu, dok se sada to sve izmjenilo zbog egoizma i pohlepe pojedinaca, koji su sebi uzeli za pravo da ŠK”Kazara”Gradiška nasilno privatiziraju, tako da od toga vremena ne ulazim u ŠK u kog sam uložio samog sebe.

sah3

Samozvani majstorski kandidat-pridošlica ( nije ni jednom došao kad su se prostorije renovirale, nije imao vremena ) Radovan Marjanović otvorio je školu šaha u tome klubu u tjesnoj sprezi sa predsjednikom Skupštine ŠK Borislavom Božić, bez odluke Upravnog odbora kluba, gdje naplaćuje po 20-30 KM roditeljima djece polaznika škole šaha, a da prema klubu nema nikakvih obaveza, za korištenje prostorije i kompletnog inventara. Nepravda prema ostaloj djeci, koja nemaju mogućnost da plaćaju te buđave i šuveljive časove škole šaha, niti imaju moguićnosti dolaziti iz udaljenih mjestra u sjedište ŠK”Kozara”Gradiška.

Da pojasnim riječ samozvani majstorski kandidat, dakle, tko god osvoji prvenstvo kluba ( i to pod sumnjivim okolnostima ) on se sam proziva majstorskim kandidatom, i da budem još jasniji, ŠK”Kozara”Gradiška na takmičenju II šahovske lige u RS , iz godine u godinu osvaja neprestano zadnje mjesto, dakle, to je prava snaga tih samozvanih majstorskih kandidata.

U takvu školu šaha nemam povjerenja, što iskreno mislim da nije ništa bolje ni u drugim mjestima u Republici Srpskoj, jer malo tko vodi brigu o djeci-mladima, već samo o svom alapljivom interesu. Spomenuti egoistični dvojac je svojom prljavom rabotom ponizio i povrijedio sve članove ŠK “Kozara”Gradiška, jer se naprosto nikada nije znalo kada oni daju časove djeci, tako da se šah igra samo u Domu penzionera, a rijetko kada u klubu. Priče i ogovaranja članova ŠK ne prestaju po gradu.
Da pojasnim riječi, nasilno privatiziran ŠK, dakle, predsjednik Skupštine Borislav Bozić nije sazvao Skupštinu kluba skoro jednu deceniju, trošio je novac unaprijed bez odluke Upravnog odbora, osniva spomenutu školu šaha bez odluke Upravnog odbora, i za divno čudo ponova ga izabiraju u Šahovskom savezu Republike Srpske u Nadzorni odbor.

sah2

Zbog tih i takvih manipulacija, ŠK”Kozara”Gradiška je opet bez prave adrese, jer su prostorije oduzete, a Božić Borislav i Marjanović Radovan, su sada moćnici iz sjene, gdje manipuliraju sa sadašnjim rukovodstvom ŠK , koje je izabrano po njihovoj volji, nakon jedne decenije.

Moglo bi se reći, mi nismo jedan rod ( GENS UNA SUMUS- mi smo jedan rod ) jer pojedinci gledaju isključivo svoj materijalni interes u ŠK, što bez sumnje trpe svi ljubitelji šaha, a najviše naša djeca-omladina, gdje nismo pokazali ni trunke volje da ih odvratimo od eventualnih poroka, stoga su “ šah i ljudske vrijednosti matirane u Gradišci”.

Impulsportal