fbpx

Aleksandar Stojković ST (Goribor): “Bitno mi je da tekst funkcionira sam za sebe”

"Nešto što je super intimno može biti univerzalno. Što je intimnije, osobnije, postaje univerzalnije"

goribor

 Foto: kum-split.hr

Osim što je poznat kao frontmen grupe Goribor, Aleksandar Stojković ST je objavio i tri zbirke pjesama od kojih je najpoznatija “Ne možeš mnogo, ali možeš malo”.

Pula je ključna za Stojkovića koji je rodom iz Bora u Srbiji. Prvo je Goribor, koji je iza sebe već imao dva albuma, nastupio na Art & Music Festivalu 2006. i osvojio nagradu nakon čega je snimio još dva uspješna albuma i postao poznat. Uslijedila je suradnja s poznatim producentom Edijem Cukerićem i pulskim bubnjarom Marcom Quarantottom, ugovor s Dancing Bearom, a Stojković se prije nekoliko godina preselio u Pulu i zasnovao obitelj.

– Pretpostavljam da ljudi koji su ovdje odrastali i živjeli imaju neki problem s Pulom. Ja nemam, iskren je Stojković koji je u subotu čitao svoje pjesme za koje je Žižović zaključio da u njima ima jako puno optimizma iako muzika djeluje mračno, što je Stojković objasnio time da umjetničko djelo nije završeno ako nema neku iskru na kraju. Žižović je isto tako primijetio da Stojkovićeve pjesme imaju rime i refrene, što je tipično za poeziju koja će biti uglazbljena, a što je pak vezano uz činjenicu da Stojkovića nazivaju rock poetom. Stojković nema ništa protiv takvog opisa iako ga smatra pomalo nepreciznim jer kada piše pjesme ne razmišlja hoće li one završiti s muzikom.

– Bitno mi je da tekst funkcionira sam za sebe, bitno mi je da on prvo profunkcionira na papiru, kaže. Napominje da mora postojati ritam u pisanju, protočnost koja daje znak da je na dobrom putu. Zanimljivo je da iako piše poeziju, uglavnom ga inspirira proza.

Stojković je u poeziji uglavnom usredotočen na sebe, sve je u prvom licu, no kako sam kaže, neke stvari su zajedničke.

– Nešto što je super intimno može biti univerzalno. Što je intimnije, osobnije, postaje univerzalnije, zaključio je Stojković. Htio je on napisati i roman, no govoreći o tome kazao je da misli kako je poezija precijenjena jer je teže napisati nešto kratko što ima suštinu.

Stojković je Goribor rasformirao 2013. “Evo je banja” iz 2012. bila je njihov posljednji studijski album iako još uvijek imaju neobjavljeni dvostruki album s koncertnim izvedbama njihovih najboljih pjesama snimljen u Zagrebu 2013., koji će možda jednom izaći.

Pisanje i glazba

Stojković ne miruje, ni što se tiče pisanja, ni što se tiče snimanja glazbe pa se na adresi pionirski dom može naći sedam pjesama snimljenih s trombonistom Lukom Žužićem. Rezidencija “Pionirski dom” je međunarodni studijski (audio) susret koji spaja suvremenu glazbu s autorstvom pjesnika. Stojković je tu opet udružio snage s Cukerićem, a pomogli su i Alen Rosanda i Branko Crnogorčić.

Prikupljena sredstva od downloada (digitalna izdanja svih rezidencija – pionirskidom.bandcamp.com) bit će donirana Dječjem domu “Ruža Petrović” u Puli, s ciljem kupovine glazbenih instrumenata njihovim korisnicima.

glasistre.hr