fbpx

Depeche Mode objavio je novi album 'Memento Mori'

Memento Mori

Depeche Mode objavio je dugoočekivani 15. studijski album 'Memento Mori' na kojem se nalazi 12 pjesema.

Naslov albuma izabran još prije smrti jednog od osnivača grupe, klavijaturiste Andyija Fletchera.

“Fletcherova smrt je na neki način samo potvrdila da album treba tako da se zove. Iako smo mislili da je to dobar naslov, sada smatramo da je pošteno tako ga nazvati”, rekao je gitarista Martin Gore.

Fletcher, ili Fletch kako su ga zvali, umro je sa 60 godina u maju 2022. od rijetke vaskularne bolesti. Iako ga neki smatraju sekundarnim muzičarem u bendu, on je bio veza izmeđa dvojice lidera benda – Gorea i pjevača Davea Gahana, koji nisu nikad bili “najveći prijatelji na svijetu”.

“Fletch je bio onaj koji je dolazio da mi kaže ‘Martin ne želi da se uradi ovo ili ono’. Sad više nije među nama, tako da Martin i ja moramo razgovarati.Za mene je to bio jedan od najtežih albuma koje smo ikada napravili ”, rekao je Gahan  medijima.

Rane reakcije na Memento Mori bile su jednoglasno pozitivne, pri čemu je The New York Times naveo 'izvanrednu tamu' benda, Rolling Stone je pohvalio 'karakterističnu muzičku ljepotu i lirsku dubinu' albuma, a Associated Press kaže: 'Muzika s ljubavlju gleda u ponor tražeći da mu uzvrati ljubav... Depeche Mode se možda suočavaju s vlastitom smrtnošću, ali njihova se moć kao muzičara proteže u beskonačnost.'

Guardian je pozdravio povratak 'najvećeg kultnog benda na svijetu' i hvalio album 'savršenu mješavinu zlokobnog raspoloženja, elektroničkih tekstura koje variraju od intenzivnih do eteričnih', dok su NME i Uncut opisali Memento Mori 'veličanstvenim' i kao 'njihovo najsnažnije djelo u ovom stoljeću'.