fbpx

Evolucija slušanja muzike, od balova do mobilnih telefona

Od trenutka pronalaska fonografa, stvari počinju da se kreću uzlaznom, iako krivudavom putanjom, da bismo danas za vrlo malo novca, imali muziku pa čak i saznali ime pesme koju trenutno slušamo, na jedan klik.

gramophone 2242 300x2002x

Zvuci, tonovi, note, melodije, harmonije koje slušamo, kojima se divimo i u kojima uživamo, a koje toliko puta učine da se osećamo bolje, opuštenije, raspoloženije, odlučnije ili učine da trening izguramo efektnije nego ikad, nisu bile dostupne čovečanstvu kao danas. To je potpuno jasno, a kako se slušanje muzike razvijalo, saznajte u kratkoj istoriji muzičkih uređaja.

Taj čuveni dvadeseti vek, pa i poslednji deo devetnaestog veka, možda nije čuven po miru, ali po tehnološkom razvoju i tehničkim otkrićima, ooo da. Do pre 130 godina, muziku ste mogli da čujete isključivo uživo, od strane vrhunskih muzičara i virtuoza, što opet, nije bila svačija mogućnost već privilegija pojedinih. Međutim, vremenom se san o snimanju zvukova i njegovom naknadom reprodukovanju, pretvarao u ideju, a zatim i u realnost, što je dovelo do revolucionarne 1877. godine, kada je dobro poznati naučnik, Tomas Edison, otkrio fonograf – prvi uređaj koji je mogao da snimi i reprodukuje zvuk. Od trenutka pronalaska fonografa, stvari počinju da se kreću uzlaznom, iako krivudavom putanjom, da bismo danas za vrlo malo novca, imali muziku pa čak i saznali ime pesme koju trenutno slušamo, na jedan klik. Ovo je kratka istorija slušanja muzike, pa pogledajte evoluciju muzičkih uređaja.

#1 Fonograf

Fonograf je prvi muzički uređaj, koji je mogao da snimi i reprodukuje zvuk, a koji je otkrio čuveni pronalazač, fizičar i preduzetnik Tomas Edison, nama poznatog dobrim delom zbog otimanja slave Nikoli Tesli. Ovaj uređaj je funkcionisao tako što je beležio zvuk u brazdi na spoljnjoj strani rotirajućeg valjka, koji je predstavljao preteču gramofonskih ploča, a po kojoj je klizila igla koja je treperenje pretvarala u akustične talase, odnosno zvuk i melodiju. Ubrzo nakon revolucionarnog otkrića fonografa, počela je njegova komercijalna proizvodnja, međutim njegov opstanak je vrlo brzo doveden u pitanje, proizvodnjom gramofonskih ploča, protiv kojih je fonograf konačno i izgubio bitku, tokom dvadesetih godina prošlog veka. Prost razlog zbog koga se ovo dogodilo, jeste činjenica da su gramofonske ploče bile znatno jeftinije.

Phonograph 300x2742x

#2 Gramofon i gramofonske ploče

Pominjanjem gramofonskih ploča, napravili smo uvod sledećem u nizu značajnom muzičkom uređaju, gramofonu, koji je i danas vrlo popularan, što je najčešće posledica nostalgičnih osećanja ljubitelja muzike, koje zvuk starinskog pucketanja gramofona, podseća na neka druga, sporija i jednostavnija vremena. Otkriven 1888. godine, gramofon iako zasnovan na principima Edisonovog fonografa, predstavljao je novi izum koji je otkrio Emil Berliner zajedno sa Eldridž R. Džonsonom, usavršivši stabilnost i brzinu okretanja pogonskog mehanizma, na koji su se gramofonske ploče postavljale. Pogonski mehanizam je najpre bio zasnovan na principu rada satova, putem uređaja na navijanje i oprugu, da bi kasnije bio zamenjen električnim motorom. Gramofonske ploče su postale posebno popularne medju DJ-vima, i dugo godina do skorašnje digitalizacije su predstavljaje neiozostavni deo opreme gramofonskih virtuoza.

#3 Radio

Radio je jedan od onih uredjaja, koji nije mogao da bude otkriven odjednom, niti od strane jednog naučnika, već je niz naučnih otkrića od strane matematičara i fizičara, konačno doveo do potvrde mogućnosti bežičnog prenosa eletrkomagnetskih talasa, i to kroz eksperiment Hajnriha Rudolfa Herc-a, 1880-ih godina. Pored primene u vojsci, radio je doživeo i veliki komercijalni uspeh, kom smo i danas svedoci, a generacije i generacije ljubitelja muzike širom sveta tokom dvadesetog veka (logično i danas), mogu pored Herca da zahvale i čuvenom srpskom naučniku, Nikoli Tesli, kao i italijanskom izumitelju Markoniju, koji je često (diskutabilno) okarakterisan kao izumitelj radija i prenosa radio talasa na velike udaljenosti. Bez mnogo stručnih i prosečnom čitaocu, kao meni – slabo razumljivih izraza, možemo reći da je radio značajniju popularnost doživeo nakon 1933. godine, razvojem frekvencijske modulacije (poznatog “FM”, u imenima radio stanica). FM radio je u eri pre razvoja kompjutera, Interneta, i postepenog razvoja televizije, omogućio izvor zabave i uživanja mnogim slušaocima, i na taj način podstakao komercijalizaciju muzike i muzičkih izvođača, poput Elvisa Prislija, uz neizbežni razvoj masovne pop kulture.

#4 Kasetofon i audio kasete

Kasetofon se logički nadovezuje na radio uređaje, pa je tako sredinom 1960-ih dobio svoju primenu, najpre kao stoni kasetofon (audio snimač), a zatim 1980-ih i kao miks radija i kasetofona, takozvani “Boom Box”, koji je nastao zahvaljujući izumu audio kasete, koja sadrži magnetnu traku za nasnimavanje i reprodukovanje zvuka. Audio kasetu je izumeo Philips, 1962. godine, koje je iako ne najsavršenije rešenje za nasnimavanje i slušanje muzike, uz brojne mane i česte kvarove, svojim dimenzijama i lakoćom nasnimavanja doživelo planetarni uspeh. Simboli poput “play” i “stop” postaju standard.

Boombox Project Relives Boom Box Culture

#5 Walkman (Vokmen)

Sony-jev Walkman, odnosno vokmen, kako se na srpskom ovaj uređaj popularno izgovara, je prvi prenosni muzički uređaj nastao 1979. godine, koji je u potpunosti promenio navike slušanja muzike i modernizovao ih do oblika u kome to činimo i danas. Muzika je postala mobilna. Walkman, ovo malo čudo tehnike, je prodato u preko 200 miliona primeraka, i imao je preko 300 različitih modela. Iz ovakvog pogleda na slušanje muzike, kao nešto što se može raditi bilo gde i bilo kada, nastali su i savremeniji oblici prenosnih muzičkih uređaja, poput Diskmena i još uvek popularnog MP3 plejera.

#6 Discman (Diskmen) i kompakt disk

Ponovo je u centru pažnje Sony, čiji je prvi prenosni cd plejer, popularno nazvan Discman (Diskmen), omogućio da se još jedan novi oblik nasnimavanja i slušanja muzike, putem kompakt diskova (CD-va), prenese sa muzičkih linija u svakodnevne aktivnosti. Kompakt disk je proizveden početkom 1980-ih godina od strane preduzeća kao što su Philips i Sony, i predstavlja način čuvanja podataka (u to vreme isključivo muzičkih podataka) na digitalnom optičkom disku, u trajanju od 80 minuta. Naravno kompakt diskovi su korišćeni i kao skladišta podataka i muzike koja se koriste i putem računara, tako da su predstavljali dominantan oblik čuvanja podataka, dug vremenski period. Do 2007. godine prodaja CD-va je imala konstantan rast, a Diskmen je bio najpopularniji prenosni muzički plejer, kada njihova prodaja naglo opada, usled razvoja novih oblika digitalnog skladištenja i korišćenja podataka.

url 300x2252x

#7 Digitalni audio plejer (MP3 player)

Digitalni audio plejeri su u neku ruku poslednja reč tehnike u oblasti slušanja muzike, koji još uvek doživaljavaju nove oblike i razvoj, a podržavaju raznovrsne formate, međutim najčešće su proizvođeni u obliku MP3 plejera od kasnih 1990-ih. Najpre su imali malu internu memoriju od 4MB, ali su se veoma brzo razvijali, da bi 2001. na tržište bio pušten Apple-ov iPod sa 5gb memorije, koji je bio svojevrsna revolucija i dan danas predstavlja najprodavaniji prenosni muzički uređaj u svetu.

#8 Mobilni telefoni

Stigli smo otprilike i do samog kraja ove kratke istorije slušanja muzike, kroz koju se težilo integrisanju što više funkcija u jedan uređaj, i njihovom pojednostavljenju, pa je logičan završetak na mobilnim telefonima, koji odavno ne služe samo za razgovor. Legendarni telefoni poput Nokia-e 3310, su zamenjeni mobilnim telefonima koji imaju statuse malih računara i teže svojoj perfekciji svakodnevno, a oko čijeg tržišta se bore brojne kompanije kao što su Samsung, Apple, Nokia (nažalost, ne još dugo), HTC, LG i mnoge druge.

Music Evolution by clouseth 300x2072x

Pre nego što opet stavite slušalice u svoj mobilni telefon, mp3 ili mp4 plejer, iPod ili bilo koji drugi moderan oblik muzičkih uređaja, razmislite koli(C)ko je vremena bilo potrebno, da biste od malih koncertnih sala, balova i kafana, danas bili na samo jedan klik od omiljene pesme, dobrog raspoloženja i uopšteno uživanja, a zatim i na to kako će na vaš ultra, mega, giga savremeni telefon, sutra vaše dete zapanjeno gledati, dok „moždanim talasima pušta svoju omiljenu pesmu“.

Jedno je sigurno – tehnika je prolazna, tehnologija se razvija, dok je muzika večna

Mateja Panović/beleške