fbpx

Lou Reed: pedeset godina od izlaska albuma “Transformer”

transformer

Ovaj mjesec navršava se pedeset godina od izlaska albuma koji je etablirao Lou Reeda kao solo izvođača, nakon iznimno utjecajne a komercijalno skrajnute karijere u Velvet Undergroundu.

Transformer je Reedov drugi solo studijski album. Producirali su ga David Bowie i Mick Ronson, a album je u studenom 1972. objavio RCA Records. Smatra se albumom od ključnog utjecaja za žanr glam rocka. Album počiva na Reedovom najuspješnijem singlu Walk on the Wild Side, koji se doticao tada kontroverznih tema seksualne orijentacije, rodnog identiteta, prostitucije i upotrebe droga. Iako je Reedov istoimeni debitantski solo album bio neuspješan, David Bowie kao rani obožavatelj The Velvet Underground-a i iskoristio je vlastitu slavu za promociju Reeda, koji dotad nije postigao komercijalni uspjeh.

Osim Walk on the Wild Side, najpoznatije stvari na albumu su Satellite of Love i, pogotovo, Perfect Day.  Jedan od poznatijih rock mitova uopće je taj da je Perfect Day pjesma o heroinu, i ta je priča ostala desetljećima nakon objavljivanja. Poznato je da je ova pjesma korištena u filmu Trainspotting iz 1996., tijekom montaže u kojoj se pojavljuje heroinski ovisnik Mark Renton kojeg glumi Ewan McGregor. U intervjuu iz 2000. Reed je ismijao ideju da je Perfect Day pjesma o heroinu. “Ne. Razgovarate s autorom, s osobom koja je to napisala. Ne, to nije istina – objasnio je. “Ne protivim se tome, pogotovo… što god misliš da je savršeno. Ali vizija savršenog dana ovog tipa bila je djevojka, sangrija u parku, a onda idete kući; savršen dan, stvarno jednostavno. Mislio sam upravo ono što sam rekao.”

Iako po samom objavljivanju donekle osporavan, album danas uživa status klasika. Godine 1997. Transformer je proglašen 44. najboljim albumom svih vremena u anketi koju su u Velikoj Britaniji uradili HMV, Channel 4, The Guardian i Classic FM. Godine 2000. proglašen je za broj 58 na popisu 1000 najboljih albuma svih vremena Colina Larkina. Transformer je također rangiran na 55. mjestu NME-ove liste najboljih albuma svih vremena. Godine 2003. album je bio rangiran na 194. mjestu Rolling Stoneove liste 500 najboljih albuma svih vremena, te na 109. mjestu na listi iz 2020. Također se nalazi na popisu “100 najboljih albuma ikada” časopisa Q.

Digitalna demokracija