fbpx

Marianne & Leonard: Večna ljubavi, srešćemo se uskoro

"Pa, Marianne, stigli smo do trenutka kada smo toliko stari, naša tela se polako raspadaju i mislim da ću uskoro krenuti tvojim putem. Znaj da sam tu, toliko blizu da ako ispružiš ruku, da me možeš dotaći."

934041 571831336184682 305660870 nPhotography by Jib Peter

Pesnik i muzičar, jedno od najvažnijih imena svetske umetnosti, Leonard Cohen je pre nekoliko meseci napisao poslednje pismo njegovoj umirućoj muzi i dugogodišnjoj prijateljici Marianne Ihlen, kojoj je posvetio pesme “So Long, Marianne” i “Bird on a Wire”.

Sreli su se na grčkom ostrvu Hydra tokom šezdesetih i postali ljubavnici, a 1967. godine pojavila se i pesma “So long, Marianne”.

Blizak prijatelj Marianne Ihlen, Jan Christian Mollestad nakon što se teško razbolela, pisao je Cohenu i rekao mu da ona umire.

“Za samo dva sata stiglo je ovo divno pismo od Leonarda za Marianne. Pročitali smo joj ga narednog dana, bila je svesna i srećna da joj je pisao”, kazao je Mollestad.

Pročitao joj je pismo.

“Pa, Marianne, stigli smo do trenutka kada smo toliko stari, naša tela se polako raspadaju i mislim da ću uskoro krenuti tvojim putem. Znaj da sam tu, toliko blizu da ako ispružiš ruku, da me možeš dotaći.

“Znaš da sam te oduvek voleo zbog tvoje lepote i mudrosti, ali ne moram da ti govorim ništa više o tome, jer sve znaš. Želim samo da ti poželim ugodno putovanje. Zbogom stara prijateljice. Večna ljubavi, srešćemo se uskoro.”

Mollestad je rekao CBC da kad je pročitao”... ako ispružiš ruku, da me možeš dotaći”, da mu je Marianne stegnula ruku.

“Samo dva dana kasnije izgubila je svest i skliznula u smrt. Napisao sam Cohenu da sam joj u poslednjim trenucima pevušio pesmu “Bird on a Wire” jer ju je osećala bliskom. Zatim sam je poljubio i napustio sobu, uz “so long, Marianne.”

Marianne Ihlen je umrla u Norveškoj 29. jula 2016.

Jedan od najvažnijih svetskih pesnika i muzičara, Leonard Cohen, preminuo je 11. novembra 2016. godine.

Kontrapress