fbpx

Prince: 40 godina od izlaska legendarnog albuma 1999

prince 1999

Veliki, važni albumi su rijetkost, pogotovo danas kad dominiraju streaming i liste. To su albumi koji donose nove zvukove, pomjeraju granice i utječu na generacije budućih glazbenika.

Nedavno se navršilo 40 godina od izlaska albuma koji je proslavio Princea. Nakon 1999 doći će Purple Rain koji ga pravi superzvijezdom, ali s 1999 prvi put ide u Top 10 i prodaje milijune nosača zvuka.

1999 je  Princeov peti studijski album. Pokazuje glazbenika koji se stalno usavršava, širinom i dubinom zvuka i tekstovno. S ovim albumom, popularnost mu raste drastično. Par pjesama s albuma, poput naslovne i Little Red Corvette, ciljaju na najširu publiku, i uspijevaju u nakani. Ostatak albuma je tipično provokativan i eksperimentalan.  

Iz današnje perspektive, album je ključan za Princea. Andy Healy na Albumismu objašnjava da “ono što mu se činilo tada vrijedi i danas”. Prince je snimio album koji je u isto vrijeme dio svoga vremena i ispred njega. Na ovom albumu usavršavao je zvuk koji će oblikovati i definirati njegovu karijeru. Koketiranje s novim valom savršeno se stopilo s temeljima koji počivaju na funku, a korištenje elektronike, s raskošnim sintisajzerima i dotjeranim zvukom elektronskih bubnjeva, stvorilo je potpuno novi zvučni krajolik, stil koji će uskoro biti nazvan “zvuk Minneapolisa.” S ovim albumom Princeovi glazbeni utjecaji i stilovi postali su samo njegovi.

Prince je bio na vrhuncu 1982. To je godina epskih uradaka poput Automatic, sjajnih pop pjesama poput Raspberry Beret i soul apstrakcija poput How Come U Don’t Call Me Anymore?. Da je karijeru završio nakon nadahnutog ali čudnog albuma Controversy, koji je izašao godinu ranije, možda bi ga pamtili kao studijskog čudaka poput Shuggieja Otisa ili Todda Rundgrena, ikona za boomere i “uradi sam pustinjake”, ali malo tko drugi bi ga se sjećao. Međutim, nakon neviđenog naleta kreativnosti, koji bi trebao biti na bilo kojem užem popisu najboljih godina u kojima je neki glazbenik ikada uživao, bilo je jasno da se Prince ne može uspoređivati ni s kim. Do svoje 23. godine uložio je dovoljno truda da proizvede remek-djelo s gotovo nesvjesnom lakoćom.

1999 je Prince koji je odlučio da ga nije briga, da će raditi što želi. Gitara nije od presudne važnosti na albumu – najpoznatiji solo, na Little Red Corvette, odsvirao je Dez Dickerson iz upravo osnovanog The Revolution. Prince je i dalje pisao pop pjesme, ali ne u bilo kojem konvencionalnom smislu te riječi. Najjača veza s rockom vidi se u snimanju dugačkih pjesama koje nikako nisu samo za zabavu i koje izazivaju jednu vrstu strahopoštovanja. 1999. jedan je od najbeskompromisnijih zapisa koje je ikada napravila zvijezda u usponu.

1999 je dobio velike pohvale kritičara i smatra se Princeovim prijelomnim albumom. Dana 24. ožujka 1999. album je certificiran kao četverostruko platinasti od strane Udruge diskografske industrije Amerike (RIAA). Nakon Princeove smrti 2016., album je ponovno ušao na Billboard 200 i zauzeo sedmo mjesto, nadmašivši svoju izvornu poziciju prije trideset i tri godine. Ponovno izdanje i remaster albuma, uključujući 35 prethodno neobjavljenih snimaka, objavljeno je u studenom 2019.

1999 je rangiran kao jedan od najboljih albuma svih vremena od strane nekoliko publikacija i organizacija. Spotovi za 1999 i Little Red Corvette dobili su veliku minutažu MTV-u, što je Princea učinilo jednim od prvih crnih izvođača koji se može pohvaliti takvim uspjehom. Vodič za albume Rolling Stonea (2004.) tvrdi da bi “1999 mogao bi biti Princeov najutjecajniji album: aranžmani s puno sintisajzera i elektronskih bubnjeva kodificirali su zvuk Minneapolisa, koji se nadvio nad R&B i pop sredinom 80-ih, da ne spominjemo sljedeći dva desetljeća elektro, housea i techna. 2008. godine ovaj album uvršten je u Grammy Hall of Fame.

Album se može slušati na Spotifyu i Deezeru.

Izvor: Digitalna demokracija