fbpx

Šta sluša Bob Dilan?

Bob Dilan

U velikom intervjuu koji je dao za Wall Street Journal, Bob Dilan je ispričao koje muzičare posebno cijeni i sluša.

U intervjuu koji je objavljen 19. decembra, Dilan se dotakao brojnih tema među kojima i streaminga muzike, napretka tehnologije pa sve do omiljenih tv emisija, piše Headliner.rs.

Na pitanje kako otkriva novu muziku, Dilan je rekao da dolazi uglavnom slučajno, prije nego što je naveo više od 20 muzičara koje je slušao u posljednje vrijeme. Među brojnim muzičarima Dilan je naveo Eminema i grupu Wu-Tang Clan, za koje je rekao da je njihov obožavalac. Pohvalio ih je zbog njihovog osjećaja za riječi i jezik, rekavši da uživa u njima jer je njihova vizija jednaka njegovoj. Takođe je posebno pohvalio Royal Blood, Celeste, Leonarda Koena, Rag N’ Bonea i Nika Kejva.

Dilan je već ranije spominjao Eminema u intervjuu za Time 2001. godina kada je otkrio da nije previše slušao Eminemovu muziku, ali je rekao da Eminem očigledno nešto radi kako treba, naglasivši da ako je tako kontroverzan sigurno radi nešto kako treba.

Osim spomenutih muzičara, Dilan je također spomenuo niz onih koje je nazvao ‘opskurnijim muzičarima’, rekavši da je slušao Tajni Hila, saksofonistu Tedija Edvardsa i gitaristu Tedija Buna, koji su svi bili najaktivniji tokom 1940-ih i 1960-ih. Dilan je takođe spomenuo pjevačice Elu Ficdžerald, Brendu Li i Dženis Martin, koju je opisao kao ‘ženskog Elvisa’.

Od brojnih muzičara koje je gledao uživo, Dilan se prisjetio da je čak dva puta gledao Metallicu, a bio je i na koncertima grupa Oasis i Klaxons. Ispričao je i da se posebno potrudio da ode na koncert Džeka Vajta i grupe Arctic Monkeysa kako bi vidio Aleksa Tarnera. Između ostalog je u intervjuu ispričao i da bubnjar Beatlesa Ringo Star nije loš pjevač, i da je sjajan muzičar, a kompozitora Hansa Zimera nazvao je novom vrstom superzvijezde.

Kako je naveo vrlo širok raspon muzičara, Dilan je nastavio da govori o svojim omiljenim žanrovima, rekavši da sluša brojne žanrove. Među žanrovima koje sluša naveo je country blues, western swing, hillbilly i bluegrass.

– Istoričari muzike rekli bi kad se sve to pomješa zove se Rock and Roll. Pretpostavljam da bi to bio moj omiljeni žanr.

Osvrnuo se i na uticaj streaminga i društvenih medija na današnje muzičko okruženje, rekavši da jednostavnost pristupa muzici znači da danas postoji istovjetnost u svemu, i rekao:

– Sve je previše lako. Samo jedan potez prstom, srednjim prstom, jedan mali klik, to je sve što je potrebno, i tu smo… Sve je previše lako, previše demokratski.