fbpx

Tex Willer

Pomoćni strip svojih tvoraca postao je klasik umetnosti, kojom se ovde bavimo. Odmetnik od zakona, na svom naivnom početku, rendžerska zvezda, pod rednim brojem tri i poglavica Navaho indijanaca, sve ovo je Teks Viler.

tex1

Rodjen je 1948. godine kao deo projekta “Mrko Oko”, autora Đan Luiđi Bonelija i Aurelija Galepinija, Teks ubrzo postaje samosatalan strip junak i baca u zaborav svog prethodnika.

U prvim epizodama ovog serijala, glavni junak je odmetnik od zakona kojeg krasi veština brzog pucanja, okretnost kao i umešnost u borbi. Sve te osobine mogu objasniti kako on postaje rendžer. Lakše je bilo zaposliti odmetnika, nego uloviti veštog revolveraša. Teks je junak onakav kakav se tražio i kakvi su nastajali u vreme posle Drugog svetskog rata. Prenaglašene sposobnosti i izražene vrline sa elementima natprirodnih mogućnosti jednog, glavnog lika koji može da ukroti sve na svom putu. Teks pada pod veliki uticaj filmova, onih što su okupirali pažnju ljudi, koji su se oporavljali od posledica razaranja. Mačevi, magije i mitska bića. Herkul i špageti vesterni uneli su u priču o ovom junaku, mističnosti, mnogo misterioznih i natprirodnih sila. Pored likova, autorske trojke “EsseGesse”, “Blek Stene” i “Kapetana Mikija” nastalih pre Teksa, naš junak vraća zainteresovanost za tezu “Wild West”.

tex

Ime je bilo inspirisano, po nazivu milanske radnje “Tex Moda”, a njegovo prezime je trebalo da oslikava i njegov karakter “Killer”, ali kako bi izbegli intervenciju cenzora, prezime je ublaženo i promenjeno u “Willer”. Da je uticaj filmske indistrije u ovom strupu bio veliki, vidi se odatle, što lik Teks Vilera podseća na lik, čuvenog vestern glumca Gari Kupera. Nesumnjivo je da je upravo Kuper u prvim fazama bio uzor Galepiniju , mada , kako se lik razvijao sve više je podsećao na svog tvorca. Indijanke su imale likove glumica tog doba.

Prva epizoda “Misteriozni totem” objavljena je 30. Septembra 1948. Godine.

Niz naivnih rešenja pratio je nastanak i razvoj ovog lika, mnogo protivrečnosti i zanimljivosti.

Teks je belac, rendžer , ali i poglavica indijanskog plemena. Predstavnik i zastupnik zakona, ali spreman da često zameni, zaobiđe zakon zarad pravde i obespravljenih. Neretko pribegava ubistvu i nasilnim metodama, što oslikava karakter samog lika sa početka serijala. Kasnije on postaje smireniji sa mnogo više razumevanja, odnosno razvijenog načina pregovaranja. Postaje mudriji, a njegove akcije promišljenije.Ženidbom sa ćerkom poglavice “Crvena strela”, Viler postaje član, zaštnik i pogalvica Navohoa, poznatiji kao “Noćni orao”.

Strip o Vileru je mnogo uticao na mišljenje, kao i odnos ljudi prema indijancima. Neretko su predstavljani kao jednaki sa belcima. O plemenima i istaknutim pripadnicima plemena govori se zaštitnicki, sa stanovišta očuvanja onoga što je njihovo. Teks nije dozvoljavao uzurpaciju zemlje, materijalnog i duhovnog dobra indijanaca. Indijanci su u ovom strip serijalu prikazani kao stari narodi sa razvijenom kulturom, posednicima mnoštva materijalnih i duhovnih vrednosti.

Najbolji prijatelji Teksa su Kit Karson (inspirisan likom Kristofera Hjuston Karsona) i pripadnik plemena Navaho Indijanaca Tiger Džek. Naravno ovoj družini pripada i Kit Viler- sin Teksa.

Natprirodne, magijske motive, pored obreda i verskih rituala indijanskih plemena, poseduje najveći neprijatelj ove četvorke “Mefisto” o kome ćemo govoriti u nekom od nastavaka.

Ovu priču o neustrašivom arizonskom rendžeru najbolje bi bilo zavrsiti rečima Umberta Eka: “Najveće zadovoljstvo čitanja nalazim u Homerovoj “Odiseji” i Bonelijevom “Teks Vileru”.”

tex2

Nacrtao Bruno Bridisi

Izvor: beogradskanedelja