fbpx

15 činjenica o filmu ”Doručak kod Tifanija”

Doručak kod Tifanija, romantična komedija snimljena 1961. godine u režiji Blejka Edvardsa, bazirana je na istoimenoj noveli književnika Trumana Kapotea i spada među najbolje ljubavne filmove svih vremena. Od svih zanimljvih činjenica u vezi sa ovim kultnim ostvarenjem u kome je glavnu ulogu tumačila legendarna Odri Hepbern, mi smo za vas izdvojili njih 15.

dorucak kod tifanija

1. Režiser Truman Kapote tražio je da lik Holi Golajtli tumači Merilin Monro, ali je zbog njenog problematičnog ponašanja i veoma nestabilnog emotivnog stanja, ta čast pripala Hepbernovoj.

2. Isprva je režiser Džon Frankenhajmer bio angažovan za snimanje ovog filma. Međutim, Hepbernova za to nije želela ni da čuje i insistirala je da to bude neko drugi.

3. Uloga Pola Varžaka prvobitno je ponuđena Stivu Mekvinu. On ju je odbio, jer je bio preokupiran obavezama oko snimanja serije Wanted: Dead or Alive, koja je značajno doprinela njegovoj karijeri. Umesto njega je izabran Džordž Pepard.

4. Pesma Moon River napisana je za Odri tako da odgovara njenim glasovnim mogućnostima, pošto ona nije išla na časove pevanja. Inače, osvojila je i Oskara za najbolju originalnu numeru, a trebalo je da bude uklonjena iz filma. Međutim, čuvena glumica se pobunila i rekla da će se to desiti samo preko nje mrtve.

5. Alan Rid (Sali Tomato) je poznat po tome što je davao glas popularnom crtanom junaku Fredu Kremenku.

6. Odri je mrzela danska peciva, što joj je u određenoj meri otežalo snimanje poznate uvodne scene.

7. Holi Golajtli je trebalo da ima 19 godina kada je upoznala Pola. Odri je u vreme snimanja filma imala 31.

8. Za Doručak kod Tifanija je dobila 750.000 dolara, što ju je, pored Elizabet Tejlor, učinilo najplaćenijom glumicom u to vreme.

9. Osim toga, čuvena mala crna haljina koju je nosila u filmu prodata je za 807.000 dolara na aukciji u Londonu 4. decembra 2006. godine, što je drugi najskuplji filmski suvenir ikada prodat. Na prvom mestu je Oskar za najbolji film koji je osvojio Prohujalo sa vihorom. Prodat je 1999. za 1,5 miliona dolara.

10. Elementi Holinog lika u romanu, kao što je njena sklonost ka biseksualnosti, su izostavljeni kako bi uloga bila prikladnija Hepbernovoj.

11. Doručak kod Tifanija se spominje u istoimenoj pesmi američkog alternativnog rok benda Deep Blue Something, koja je bila veliki hit 90-ih.

12. Odri je smatrala da je pogrešna glumica odabrana za ulogu Holi Golajtli, premda je to bila jedna od njenih najpopularnijih uloga.

13. Američki filmski institut stavio je Doručak kod Tifanija na 61. mesto liste 100 najlepših ljubavnih priča 20. veka. Na prvom mestu se nalazi Kazablanka iz 1942. sa Hamfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama.

14. Film je 2012. godine uvršćen u arhiv Kongresne biblioteke SAD zbog svog kulturnog, istorijskog ili estetskog značaja.

15. Ovo je prvi film u kome je čuvena zlatara Tifani poslužila kao lokacija za snimanje.

Kafenisanje.rs