fbpx

"Back to Black": Zašto kontroverzni biografski film o Amy Winehouse ljuti obožavatelje?

"Back to Black": Zašto kontroverzni biografski film o Amy Winehouse ljuti obožavatelje?

Foto: Profimedia

Budući da je objavljen trailer za Back to Black, u kojem glumi Marisa Abela kao Amy Winehouse, što znamo o filmu do sada i zašto su neki uzrujani zbog njega? Odgovor na ovo pitanje za BBC traži Miriam Balanescu.

Prošlo je nešto više od desetljeća od smrti hvaljene kantautorice Amy Winehouse, a biografski film koji obećava da će iscrtati njezino "intenzivno putovanje do slave" već treba biti objavljen. Novi trailer za Back to Black koji su ovih dana objavili StudioCanal i Monumental Pictures, pokazao je novu zvijezdu filmske industrije u usponu, Marisu Abela kako nosi pjevačicinu odmah prepoznatljivu frizuru u obliku košnice, inspiriranu 1960-ima, intenzivnu olovku za oči s krilima i vrteće tetovaže na ramenima. No, reakcije obožavatelja Winehouse bile su daleko od pozitivnih: kritičari su brzo osudili Winehousein nedostatak autonomije oko njezinog predstavljanja u filmu, optužili su producente filma da su zaradili na pjevačicinim turbulentnim kasnijim godinama i ustvrdili da biografski film dolazi prerano.

Već se čulo negodovanje kad su se prošle godine pojavile slike Abele na setu u Londonu, očito u liku Winehouse u nevolji – raščupane kose i razmazane šminke. Ubrzo je uslijedio val negativnih reakcija, a jedan korisnik društvenih mreža opisao je slike kao "odvratne". Čak i prije nego što je isječak Back to Black objavljen u javnosti, Winehouseini sljedbenici već su bili na oprezu zbog mogućnosti da bi film o njezinu životu mogao senzacionalizirati njegove tragičnije elemente i iskoristiti njezinu priču.

Razumljivo je da obožavatelji žele zaštititi pjevačicu i njezinu ostavštinu. Tjekom njezina života, Winehousein imidž, konzumacija droga i alkohola te veze bili su rutinski kritizirani od strane tiska – unatoč brojnim priznanjima koja je dobila kao umjetnica. Godine 2009. Winehouse je dobila sudsku zabranu protiv paparazzi agencije, Big Pictures, prema Zakonu o zaštiti od uznemiravanja iz 1997. Također je bila prva žena koja je osvojila pet nagrada Grammy, a i dalje je iznimno utjecajna umjetnica, nadahnjujući pop megazvijezde poput Adele, Lady Gage i Billie Eilish. Samo 13 godina nakon njezine smrti, mogućnost da se neki od Winehouseinih tragičnijih trenutaka ponovno vide iskopani na ekranu – uključujući izvedbe u kojima je bila pijana ili izviždana izvan pozornice – nekima je neukusna mogućnost.

Prikazi stvarnih života mogu gaziti tanku granicu između autentičnosti i grube parodije, a posljednja sezona Krune najbolji je primjer. Serija je kritizirana jer je "gledateljima [dala] upravo ono što nitko nije trebao: više Diane i Dodija, Charlesa i Camille, Willa i Kate; svih najvećih hitova tabloida."

Vlada zabrinutost da će Back to Black nastaviti osnaživati ovaj krug zlostavljanja i iskorištavanja koji su pokrenuli mediji. Kao što Roisin O'Connor piše u The Independentu, "S obzirom na učinkovitost poput lešinara s kojom je njezin život pokupljen, gotovo je nemoguće zamisliti iskren razlog za snimanje filma o Winehouse - barem ne onaj koji nije motiviran pohlepom."

Također se postavlja pitanje je li doista potreban biografski film koji slavi Winehouseinu ostavštinu kad je umrla tako mlada. Kritičari su istaknuli da već postoje filmovi koji odaju počast Winehouseinom životu i karijeri, ponajviše dokumentarac Asifa Kapadije Amy iz 2015. godine. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući Oscara, Baftu i MTV Movie Award za najbolji dokumentarac. Kritički hvaljeni BBC-jev dokumentarac Reclaiming Amy uslijedio je 2021. Je li onda još jedan Winehouseov film opravdan?

S obzirom na to da će Sam Taylor-Johnson preuzeti kormilo redatelja, postoji nada da bi se Back to Black mogao pokazati kao autentičan portret

Tu je i pitanje utjelovljenja Winehouseine ikonske prisutnosti i karaktera na ekranu – što je sigurno gotovo nemoguć pothvat. Abelina sličnost s Winehouse dovedena je u pitanje, a Winehousein otac Mitch osjeća potrebu braniti odluku o odabiru glumaca: "Marisa je odličan izbor za ulogu, čak i ako ne izgleda baš kao Amy." Nadalje, odluka da se "pridošlici" dodijeli tako glavna uloga čini se zbunjujućom.

Međutim, s obzirom na to da će Sam Taylor-Johnson preuzeti kormilo kao redatelj, postoji nada da bi se Back to Black mogao pokazati kao autentičan portret. Redateljica je dokazala svoje biografske sposobnosti filmom Nowhere Boy, o Johnu Lennonu, koji je dobio općenito tople kritike i četiri nominacije za Baftu. Prema izvješću u Rolling Stoneu, Taylor-Johnson je također navodno bila prijateljica s Winehouse. "Moja veza s Amy započela je kad sam napustila koledž i družila se u kreativno raznolikoj londonskoj četvrti Camden", rekla je Taylor-Johnson u prošlogodišnjoj izjavi. "Prvi put sam je vidjela kako nastupa na talent showu u Ronnie Scott's Jazz Clubu u Sohou, i odmah je bilo očito da nije samo 'talent'... bila je genijalna."

Winehousein otac, Mitch, također je uključen u film, što je izazvalo zabrinutost da bi on mogao na neki način pokušati ponovno napisati priču svoje kćeri. Utemeljitelj Zaklade Amy Winehouse bio je glasan protivnik Kapadijinog dokumentarca zbog njegova nimalo laskavog prikaza. Također je bio kritiziran zbog svog angažmana u hologramskoj turneji Amy Winehouse – koja je sada poništena zbog "jedinstvenih izazova i osjetljivosti" – i mjuzikla Winehouse Broadway koji je trenutno u fazi izrade.

Budući da je biografski film Sofije Coppole o Priscilli Presley sada u kinima, a životi pop zvijezda poput Britney Spears koji se preispituju, jasno je da su priče o slavnim ženama koje doživljavaju zlostavljanje ili teškoće popularne – ali što to znači za Amy Winehouse? "Nedavno se počelo osjećati kao da [Winehouse]u končnici pamte ne kao čisto tragičnu figuru, već kao generacijski talent koji je izdao dvije drage ploče – i nekoga tko nije bio samodestruktivan, već žrtva sustavnog zlostavljanja i mentalnih bolesti", piše Shaad D'Souza u The Guardianu. "Back to Black prijeti ne poštovanjem te ostavštine, već oživljavanjem sve ponižavajuće buke koja ju je uopće zamračila."

Back to Black pred publiku izlazi 12. aprila u Velikoj Britaniji i 10. maja u SAD-u.

federalna.ba/BBC