fbpx

Britanska kriminalistika: pet dobrih novih serija koje vrijedi pogledati

fearless 375x250

I ove sezone Britanci su nas počastili sa pet dobrih mini-serija.

piše: Milan Đuričić

Kada su u pitanju britanske krimi serije, navikli smo na visok kvalitet, obično kratke sezone od šest do osam epizoda, sjajnu glumu i visoku produkciju. Sherlock, adaptacija čuvenih detektivskih priča smeštena u savremeno doba, je globalni fenomen uprkos tome što na nekoliko godina izbacuju po tri epizode ili bolje reći filma, je globalni fenomen; Luther sa Idrisom Elbom u naslovnoj ulozi je mračna priča o komplikovanom policajcu; a lani završeni Broadchurch nam je pokazao kroz tri sezone šta se krije iza naizgled savršenog mirnog gradića. I ove sezone Britanci su nas počastili sa pet dobrih mini-serija.

The Loch (ITV, 2017) prati detektivku Annie Redford dok istražuje serijska ubistva u gradiću na obali Loh Nesa, poznatom po legendi o čudovištu. Da su prava čudovišta zapravo ljudi, Annie će otkriti kada se naizgled jednostavna smrt nastavnika klavira pretvori u potragu za serijskim ubicom. Seksualne afere i tajne stanovnike idilične turističke lokacije će uzdrmati sve, a pošto joj je to prva ozbiljna istraga, Annie će pomoći iskusna detektivka Lauren Quigley i profajler i pisac Blake Albrighton.

In the Dark (BBC One, 2017) je priča o detektivki Helen Weeks, junakinji romana pisca Marka Billinghama. Mini serija od četiri epizode prati Helen u prve dve kada se vrati u rodni gradić iz kog je pobegla zbog traume iz prošlosti dok istražuje optužbu supruga svoje prijateljice iz detinjstva da je odgovoran za otmicu dve devojke. Uz to, Helen otkriva da je trudna, ali nije sigurna da li je otac njen suprug takođe policajac Paul ili njen partner detektiv Adam sa kojim ima aferu. Helen će biti primorana da se suoči sa ličnom tajnom o zlostavljanju koje je pretrpela u mladosti, a u preostale dve epizode je čeka još veća lična tragedija. U njima Helen se vraća u Manchester i istražuje povezanost između lokalne mafije i korupcije u policiji, dok je u poodmakloj trudnoći.

Clique (BBC One, 2017) je mešavina misterije i tinejdžerske serije, o studentkinjama univerziteta u Edinburgu, koje čine grupicu uspešnih i popularnih stažistkinja predvođenu profesorkom ekonomije u velikoj kompaniji. Prijateljice i brucoškinje Georgia i Holly postaju deo tog ekskluzivnog društva, ali problemi nastaju kada Georgiu zavede svet novca, zabava i droge, a Holly shvata da se tu kriju tajne. Uz to, jedna od njih, Fay će izvršiti samoubistvo skočivši sa zgrade bolnice nakon prvog neuspešnog pokušaja da oduzme sebi život, i Holly sumnja da se tu krije nešto više.

Strike (BBC One, 2017) je adaptacija romana J. K. Rowling, koja je nakon uspeha serijala o čarobnjaku Harry Potteru, se oprobala u žanru misterije pod pseudonimom Robert Galbrath. Prve tri epizode (po romanu Zov kukavice) prate privatnog detektiva i bivšeg veterana koji je u ratu izgubio nogu Cormorana Strikea i njegovu novu asistentkinju Robin dok istražuju navodno samoubistvo manekenke i istraga ih vodi u glamurozni svet Londona. Četvrta i peta epizoda (po romanu Svilena buba) je o istrazi nestanka popularnog pisca detektivskih romana, koja prerasta u ubistvo i otkrivanju tajni iz prošlosti sveta književnih izdavača. Tu je i seksualna tenzija i romantična privlačnost između Cormorana, koji pati od post-traumatrskog poremećaja i opija se, i verene Robin. Sledeće godine nas čeka adaptacija trećeg romana iz serijala Karijera zla.

Fearless (ITV, 2017) je pravničko-špijunski triler o advokatici Emmi Banville koja pokušava da dokaže da je čovek optužen za ubistvo tinejdžerke, zbog čega je proveo 14 godina u zatvoru, zapravo nevin, i otkriva zaveru povezanu sa političarima, britanskim i američkim obaveštajnim službama, te vojnom bazom gde su zataškani silovanja i ubistva. Emmina borba za pravdu će dovesti njenu karijeru i lični život u opasnost, kao i onih bliskih njoj. Helen McCrory je odlična kao pravedna, neustrašiva Emma, koja ne preza ni od čega i ne odustaje dok ne dokaže istinu iako rizici prete sa svih strana.

serijala.com