fbpx

Cannes nakon više od 50 godina nagradu za najbolju režiju dodijelio redateljici

Međutim, nagrada koja je svakako izazvala najveće zadovoljstvo među publikom i medijima je ona za najboljeg redatelja/redateljicu, koja je dodijeljena Sofiji Coppoli za film The Beguiled. Coppola je tako postala tek druga redateljica kojoj je u posljednjih 70 godina održavanja festivala dodijeljena ova nagrada.

8kan fest

Ove je nedjelje održana završna dodjela nagrada na Filmskom Festivalu u Cannesu, koja je kulminirala dodjelom nagrade ‘Palme d’Or’ švedskom redatelju Rubenu Östlundu za film Variety reports.

Međutim, nagrada koja je svakako izazvala najveće zadovoljstvo među publikom i medijima je ona za najboljeg redatelja/redateljicu, koja je dodijeljena Sofiji Coppoli za film The Beguiled. Coppola je tako postala tek druga redateljica kojoj je u posljednjih 70 godina održavanja festivala dodijeljena ova nagrada.

Prvi i posljednji put ova je nagrada dodijeljena ženi davne 1961. godine. Riječ je o sovjetskoj redateljici Yuliji Solntsevoj koja je nagradu osvojila za film o Drugom svjetskom ratu, The Story of Flaming Years.

Ono po čemu se Coppola također isticala na ovogodišnjem izdanju festivala jest činjenica da je ona prva redateljica koja je osvojila nagradu, a da je ujedno festival prethodno posjetila i kao dijete, točnije davne 1979. godine, kada je njezin otac Francis Ford Coppola osvojio nagradu ‘Palme d’Or’ za film Apocalypse Now (Sofia Coppola tada je proslavila svoj 8. rođendan).

Coppolin film je adaptacija istoimene novele o građanskom ratu, autora Thomasa Culinana, koja prati priču Unijskog časnika pronađenog ranjenog pokraj ženske učeničke škole. Glavne uloge u filmu igraju Nicole Kidman, Kristen Dunst, Elle Fanning i Collin Farrell. Glumica Nicole Kidman na festivalu je primila i posebnu nagradu povodom njegove 70. obljetnice održavanja; Kidman se pojavljuje u čak četiri filma koja su se prikazivala na ovogodišnjem izdanju festivala, od čega su dva bila među filmovima nominiranima za nagradu.

Nagradu ‘Palme d’Or’ ove je godine odnio The Square, film o konceptualnoj umjetničkoj izložbi koja se završava posvemašnjim kaosom. Glavnu ulogu u filmu tumači danski glumac Claes Bang, dok se u sporednim ulogama nalaze Elisabeth Moss i Dominic West.

Nagrada ‘Grand Prix’ dodijeljena je BPM-u, filmu redatelja Robina Campilloa koji tematizira borbu za LGBT prava u Francuskoj, dok je nagradu žirija osvojio Loveless, film ruskog redatelja Andreya Zvyagintseva, koji prati priču para čije je dijete nestalo. Nagradu za najbolji scenarij podijeljena je između scenarista Yorgoa Lanthimosa i Effhymisa Filippoua te Lynne Ramsay za filmove The Killing of a Sacred Deer i You Were Never Really Here. Nagradu za najbolju glumicu osvojila je Diane Kruger za svoju prvu ulogu na njemačkom jeziku (In The Fade), dok je najboljim glumcem proglašen Joaquin Phoenix (You Were Never Really Here).

Ovogodišnji žiri Filmskog Festivala u Cannesu činili_e su redatelj Pedro Almodóvar, redateljica Maren Ade, glumice Jessica Chastain i Fan Bingbing, glumica, redateljica i spisateljica Agnès Jaoui, redatelj Park Chan-Wook, glumac Will Smith, redatelj Paolo Sorrentino te kompozitor Gabriel Yared. [E.H.] Slate...

Vox feminae