fbpx

Dina 3: Mesija – Problemi adaptacije treće knjige

Dina 3: Mesija – Problemi adaptacije treće knjige

Treći film u epskoj trilogiji Dina, “Dina: Mesija”, suočava se s nizom izazova u adaptaciji drugog romana Franka Herberta.

Dok je “Dina” iz 2021. godine uspio prenijeti na film kompleksnu mitologiju i vizualnu raskoš prve knjige, “Mesija” predstavlja drugačiji problem.

Prvi izazov leži u samoj strukturi romana. “Mesija” je manje fokusiran na akciju i avanturu, a više na unutarnje borbe i ideološke rasprave. Paul Atreides, sada car, suočen je s nizom problema: pobunom Fremena, razotkrivanjem proročanstva o Kwisatzu Haderachu i vlastitim mesijanskim statusom.

Drugi problem je promjena fokusa. Dok je “Dina” pratila Paula i njegovu obitelj, “Mesija” se usredotočuje na nove likove, kao što su Alia, Duncan Idaho i ghola Hayt. Ovi likovi su jednako kompleksni i važni za priču, ali ih je teže predstaviti publici koja je upoznata samo s Paulom i Jessicom.

Treći izazov je temporalni skok. “Mesija” se događa 12 godina nakon “Dine”, što znači da su se likovi promijenili i ostarili. To otežava glumcima da se vrate u svoje uloge i sačuvaju kontinuitet.

Denis Villeneuve, redatelj “Dina”, svjestan je ovih izazova. U intervjuu je izjavio da će se film fokusirati na “unutarnji život” likova i da će “biti poput psihološkog trilera”.

Villeneuve je također rekao da će film “proširiti mitologiju” “Dine” i da će istraživati “religijske i političke teme” romana.

Adaptacija “Mesije” neće biti lak zadatak, ali Villeneuve je sposoban redatelj koji je već dokazao da može prenijeti Herbertov svijet na veliki ekran. Uz pažljivu skriptu i talentirane glumce, “Dina: Mesija” može biti još jedno remek-djelo znanstvene fantastike.

(svijetkulture)