fbpx

„Doručak kod Tifanija“: Holi Golajtli između želje za slobodom i potrebe za pripadanjem

showimg eve95 1600 1600

„Kada bih našla realno mesto u kom bih se osećala kao u Tifaniju, tada bih kupila nameštaj i dala mački ime.“

Filmska diva Odri Hepbern u ekranizaciji Truman Kapoteove knjige „Doručak kod Tifanija“, tumači verovatno najpoznatiji fiktivni ženski lik i sinonim za ekscentričnost i eleganciju- Holi Golajltli. U svima poznatoj uvodnoj sceni, doručkuje danska peciva dok se ogleda u izlogu Tifani radnje, obučena u malu crnu Živanšijevu haljinu, sa dugačkim crnim rukavicama, naočarima i biserima oko vrata, što je uz dodatak muštikle, stil koji su mnoge dame pokušale da kopiraju. Magazin Tajm ju je opisao kao nešto između odrasle Lolite i tinejdž Tetke Mejm.

Iako u stanu živi godinu dana, izgleda kao da se tek doselila- minimalistički je opremljen sa još uvek neraspakovanim koferom. Noću izlazi, danju dugo spava (gola), pije mleko iz čaše za vino, pije alkohol pre ručka, a mački nije dala ime jer smatra da nije njeno vlasništvo. Ne priklanja se konvencionalnom stilu života, slobodna je, ne pripada nikome i ništa joj ne pripada. Ali iza svega toga postoji neki nemir, trenuci kada se odjednom oseća uplašeno a ne zna zbog čega. Momente anksioznosti zove „groznim crvenim“ (horrible reds) aludirajući na engleski termin blues. Lek za „crveno“ je odlazak kod Tifanija kao simbola bogatstva, moći i statusa, koji joj pruža osećaj sigurnosti i bezbednosti: „Kada bih našla realno mesto u kom bih se osećala kao u Tifaniju, tada bih kupila nameštaj i dala mački ime.“

MPW 13149

U knjizi je jasno da se Holi izdržava prostitucijom, dok u filmu to nije direktno naglašeno, ali se iz konteksta vidi da je neki vid pratnje. Kako kaže, dobija 50 dolara za odlazak u „sobu za puderisanje“ plus novac za taksi. Prema nekoliko scena u kojima beži od svojih pratilaca, zaključujemo da ne spava sa svima, pa da ostaje otvoreno da li im pruža samo društvo dok oni očekuju i nešto više od toga. Za jedan mesec izašla je sa 28 muškaraca. Sam Kapote je pak zove „američkom gejšom“. Drugi izvor prihoda su nedeljne posete šefu mafije koji je u zatvoru. Holi ne vidi ništa loše u tome, ili ipak racionalizuje, objašnjavajući da odlazi samo da ga razveseli i da joj je to vrlo romantično. Mehanizmi odbrane su i inače jaki i izraženi- izolacija, pomeranje (dok pokušava da se oslobodi Polove ljubavne ponude, izbacuje mačku iz taksija na ulicu po kiši, omogućavajući joj da bude slobodna), racionalizacija (najviše u objašnjenju propalih brakova sa zacrtanim milionerima).

Veoma je ekstravertna i nema poštovanja prema tuđim granicama, iako to u filmu deluje veoma simpatično. Glamur koji odaje zapravo je proizvod kreativnosti- uglavnom nosi jednu te istu haljinu menjajući modne detalje i stvarajući novi autfit ni nalik prethodnom. Mnogi je porede sa Keri Bradšo iz serije Seks i grad. Šarmantna je i veoma uspešno zavodi i opčinjava muškarce. Impulsivna je, ne razmišlja o posledicama.

Udala se sa 14 godina za udovca koji je imao četvoro dece iz prvog braka, i nastavio da izdržava i nju i brata. Ali čim je brat Fred otišao u vojsku, napušta imanje i odlazi u Njujork u potrazi za slobodom. To je jedna doslednost u njenom ponašanju- sa problemima ne ume da se suoči, ili beži od njih ili očekuje da ih drugi reše za nju. Beg od prošlosti i novi početak podrazumevao je i novi identitet- počevši od promene imena. Na taj način Holi u stvari pokušava da se oslobodi onog dela sebe koji ne prihvata, što će se uvek pokazati kao neuspešno. Agent Berman ju je naučio kako da se ponaša i priča u elitnom društvu, i opisuje je kao lažnjaka, ali pravog lažnjaka- ona stvarno veruje u lažne stvari koje izmišlja. Njen stil života se razlikovao od tipičnog života žene tog vremena, veoma liberalna, odbacila je patrijarhalne vrednosti, a ljubav izjednačava sa kavezom.

Nekoliko je kontradiktornosti u Holinim željama i stavovima. Prvo, smatra da ljudi jedni drugima ne pripadaju i ima izraženu potrebu za slobodom dok u isto vreme traži mesto koje će zvati domom i kom će pripadati. Drugo, izolovanost i slobodna su samo iluzija jer je finansijski i dalje zavisna od muškaraca, i pokušava da „uhvati“ milionera za kog će se udati kako bi mogla da izdržava sebe i brata.

tiffanys kiss

Dok film delimično verodostojno prati knjigu (posebno u dijalozima), suštinski menja zaplet i završetak što se odražava i na psihologiju lika Holi Golajtli. Zbog vremena u kom je sniman, izostavljena je Fredova homoseksualnost, Holina biseksualnost, a od Polove fascinacije i prijateljstva, napravljena je holivudska ljubavna priča sa srećnim krajem.

Nerešeni konflikti iz prošlosti i rana smrt roditelja ostavili su određene posledice na Holi. Negde u njenoj srži postoji labilno samopouzdanje koje je tera da konstantno konstruiše novi identitet. Usamljenik je sa strahom od napuštanja, odbijanja i razočarenja, njeno ponašanje je kao gluma u koju ne unosi nikakve emocije. Osećanja su slabost, i ako ih pokaže svima će biti jasno koliko je još uvek nezrela, naivna i uplašena. Njen stil afektivnog vezivanja ili nedostatak istog možemo označiti kao odbacujući. Nezavisnost je visoko vrednovana, a ljubav je nešto što koči. Potrebu za pažnjom zadovoljava kroz brojne partnere od kojih ne očekuje ništa osim finansijske pomoći, nikakav vid emocionalne intimnosti. Kada joj planovi o braku propadnu, krivi partnere i naziva ih pacovima. „Ne smeš da daješ srce divljim stvarima, što više daješ one postaju jače“, govori mužu dok mu objašnjava da je gotovo, a kao da govori sebi, „Na kraju odu do jednog drveta, pa još većeg drveta, i onda do neba“ (gde jasno možemo da učitamo strah od napuštanja).

U isto vreme, distancira se i beži kada shvati da postepeno postaje preterano bliska sa Polom. U stvari, Holi je pokušala da se emocionalno distancira još na početku kada ga je uporedila sa Fredom. Projektujući brata, zadovoljila je potrebu za nežnošću u isto vreme uveravajući sebe da je njihov odnos čisto prijateljski. Pol pokušava da slomi njene odbrane, ali Holi se povlači i traži Hozeovo društvo, time jasno dajući Polu do znanja da je na njenoj listi prioriteta veoma nisko. Njegova osećanja su njegov problem, na izjavu ljubavi odgovara „Pa šta?“.

Pol je zaslužan što se na kraju suočava sa svojom slabošću i lažnom slobodom, „Pa mala, već si u tom kavezu,sama si ga izgradila“. Srećan kraj srozava Holin lik, čini ga površnim. Postaje još jedna bespomoćna, bajkovita heroina koju muškarac svojom ljubavlju osvaja i spašava: „Ona ne može da pomogne nikome pa ni sebi, ali ja mogu da pomognem njoj“. I dok nas film uči da Holi zaista jeste lažnjak koji pod maskom potrebe za slobodom krije u stvari potrebu za muškarcem koji će ukrotiti njenu prividno divlju prirodu, knjiga je mnogo realističnija- Holi ne prevazilazi svoje konflikte i probleme tako lako, i još jednom odlazi u novi početak, novi život, verovatno osmišljavajući i novi identitet.

Autor: Sanja Dutina

Psihobrlog