fbpx

Evanđelje po Davidu Ickeu

Fanovi Dosjea X iz devedesetih, koji otada nisu ponovno gledali omiljenu si seriju, a među koje se ubrajam i sam, novu sezonu možda ne bi trebali gledati. Kažem to, jer sam je upravo pogledao i razočarao se: ono što je bilo maglovito dobro sada je postalo drugorazredno.

xfiles 1024x658

Davor Ivankovac 

Teško je dokučiti koji bi povod Chris Carter i ekipa mogli imati da se nakon četrnaest godina prihvate oživljavanja Dosjea X, osim dakako love. Materijala se doduše nakupilo, akumuliralo se povijesti i više negoli stane u četrnaest godina, pa bi čovjek očekivao da će vrijeme i rad dovesti do velikih rezultata, no ovo što gledamo u šest epizoda desete sezone samo je šamaranje mrtvog magarca.

Da bi legendarni detektivski dvojac FBI-a Mulder i Scully smjestili u današnje vrijeme i dali neku svrhu ponovnom udruživanju i otvaranju Dosjea X, scenaristi su pribjegliteorijama zavjera i to ni manje ni više negoli globalnoj i sveobuhvatnoj teoriji zavjereDavida Ickea. Njega doduše nigdje poimence ne spominju, ali aluzije na slavnog ujedinitelja svih teorija zavjera i razotkrivatelja ljudi-reptila su više nego očite.

Tako je već u uvodnoj epizodi My Struggle nabubano svega i svačega: 9/11, chemtrails, GMO, farmaceutske kompanije i cjepiva, HAARP, satelitska kontrola itd., itd., a sve je to dakako proizašlo iz Roswella 1947. godine i manipuliranja izvanzemaljskom tehnologijom i genima.
David Icke utjelovljen je u mladom Tadeu O’Malleyu (Joel McHale), fanatičnom istraživaču globalnih zavjera i internetskoj zvijezdi, koji će ubrzo postati novi mentor Mulderu i Scully. Osim što ih uvodi u čudesni svijet zavjera, on doslovce citira Ickea kada govori o strategiji problem-reakcija-rješenje, kojom se elite služe u provođenju svojih planova.

icke

“Bravo!”

Druga epizoda s temom genetskih manipulacija neizravno se nastavlja na prvu, kao rukavac šire slike, da bi se temi vratili u posljednjoj epizodi Struggle II. Između ima svega, a ponajviše treša: golemi nakazni i mutavi ubojica u Home Again kao da je izašao iz trash horora osamdesetih i devedesetih, što možda i je omaž, koji su međutim pojele pretenzije za dubokim moralnim i etičkim porukama.

Cijela serija zapravo – stilom, montažom i glazbom – nalikuje serijama B-produkcije od devedesetih do danas, poput CSI serijala primjerice, a ovdje se scenaristi nisu potrudili napraviti ni novu najavnu špicu, poručujući već time nešto. Napretka nema, naime, iako je prošlo četrnaest godina, serija nastavlja tamo gdje je stala. Zapravo, bolji su jedino specijalni efekti, osobito kada su prizori futurističkih letjelica u pitanju, a to bi uDosjeima X i trebalo biti najvažnije.
Vrhunac svega je bezvezna i nepotrebna pojava agenata Miller i Einstein, koji su preslika Muldera i Scully iz mlađih dana: Miller »vjeruje«, Einstein je skeptična, i tako, plešemo po skliskom rubu parodije. Toga su očito svjesni i autori, pa se u napadu nadahnuća odlučuju našaliti na vlastiti račun epizodom Mulder & Scully Meet the Were-Monster, koja zapravo i jest parodija Dosjea X s reptiloidnim shapeshifterom kao negativcem. Humor ove epizode ipak ne ostavlja pozitivan dojam; uvijek kada naiđem na nešto takvo, sjetim se izjave redatelja Petera Jacksona iz vremena King Konga: tada se našalio na vlastiti račun rekavši da će u nastavku junaci jahati na velikim gorilama i strojnicama ubijati klonirane Hitlere. Ono, kao, još nismo pretjerali, tek sad ćete vidjeti parodiju.

I svašta smo tu još vidjeli, od dosadnih i besmislenih halucinantnih retrospektiva, iritantnog ridanja, kretenskih dijaloga i frazerskih tirada, do neuvjerljivih glumačkih izvedbi, čak i dvojca Anderson-Duchovny, koje tek sada gledam kao drugorazredne glumce. Ili u seriji s ovakvim scenarijima nisu mogli izvući bolje, recimo da je i to lako moguće. Bilo kako bilo, Dosjei X opet se snimaju, pa iako nerijetko sliče na informativnevideo-klipove s YouTubea o zavjerama elita i ljudi-guštera, to okorjelim fanovima zasigurno neće smetati. Nije da previše smeta i meni, ali kao fan, očekivao sam više. Radi se ipak o kultnoj seriji na kojoj smo kao klinci formirali gledateljski ukus, pa utoliko je s novom sezonom možda razočaranje veće nego bi objektivno možda trebalo biti. No to je tek šest novih epizoda, dajmo Dosjeima X još koju priliku.

Izvor: KontraPortal