fbpx

Film o vršnjačkom nasilju: BLOODY SUN - Krvavo sunce

Ovo je kratki igrani film na temu vršnjačkog nasilja i njegovog rješenja ili dobrog temelja za rješavanje putem dijaloga i međusobnog upoznavanja učesnika.

nasilje9

Autor: Impuls

Opominje, jer govori i o pedagoškom pristupu koji će držati nasilje van škole, ali ga neće spriječiti, nego će ga čak potaknuti, što je greška u odgoju. Malo ko od nas nije doživio školsku tuču uz riječi: "Vidimo se na odmoru / poslije nastave iza škole!". Neko kao nasilnik, neko kao posmatrač, jer žrtva ne može da vjeruje šta joj se događa.

Film je jasno podijeljen na dio u boji i bez boje kako bi upućivao na nesvjesno odvijanje filma u glavi napadnutog dječaka, te kako ne bi gledatelju ostavio prostora da misli kako je osveta pozitivna.

Scenario je dugo stajao u ladici i bivao odbijan od apsolutno svih relevantnih filmskih institucija u zemlji i inostranstvu, humanitarnih fondacija, političkih stranaka i nevladinih organizacija koji se bave nasiljem i nenasilnim rješavanjem problema. Moja namjera je bila da sa filmom obiđem državne škole i uz kratko predavanje dam do znanja djeci da osveta nije rješenje ničega.

Poruka filma je i način na koji je napravljen: bez ijedne marke ulaganja osim onoga što se moglo dobiti dobrom voljom na korištenje, uz organizaciju i rad učenika Gimnazije Dobrinja, smjer Scenske umjetnosti, kao i veliku drugarsku pomoć učenika Srednje škole Victor Duruy iz Bagneres-de-Bigorrea u Francuskoj, zatim Sarajlijama na ustupljenim lokacijama i scenografiji, te glumu bez naknade profesionalnih glumaca i djece iz Osnovne škole Nafija Sarajlić s punom sviješću da je tema bitna za društvo i svijet u kojem živimo, a da je instinktivno nasilje prikazano i ublaženo u filmu neophodno da progovori o ideji teškoj za Bosnu i Hercegovinu koja se bori sa posljedicama rata i tranzicije: NE UBIJ!

Serge Hirexeda, režiser