fbpx

Gari Oldman - Jedan od najvećih glumačkih talenata svoje generacije

Čuveni glumac Gari Oldman, jedan od najpoznatijih i najboljih glumaca svoje generacije, prvi put se pojavio na filmu davne 1982. godine. Prvu glavnu ulogu odigrao je četiri godine kasnije u ostvarenju Sid and Nancy, a one koje su usledile posle te, obeležile su kinematografiju 20. veka.

oldman

1. Gari Oldman je rođen 21. marta 1958. godine u Londonu kao najmlađe dete Leonarda Bertrama Oldmana, bivšeg mornara i zavarivača, i Ketlin Oldman.

2. Sa 16 godina napustio je školu i zaposlio se u prodavnici sportske opreme.

3. Od malih nogu svirao je klavir i maštao o tome da postane vrhunski muzičar, ali su se kasnije njegova interesovanja promenila.

4. Oldman je, po sopstvenom priznanju, odluku da se bavi glumom doneo nakon što je odgledao film The Raging Moon sa Malkolmom Makdauelom u glavnoj ulozi. U intervjuu koji je dao voditelju američke televizije Si-Bi-Es Čarliju Rouzu 1985. godine, rekao je kako je osetio veliku povezanost sa Makdauelom, i dobro je znao šta treba da uradi. Dramsku školu završio je u Kentu 1979. godine.

5. Prvu ulogu na velikom platnu dobio je u filmu Kolina Grega Remembrance iz 1982. godine. Nakon niza manjih uloga, Oldman 1986. igra glavnu ulogu u biografskom filmu o poznatom muzičaru Sidu Višesu – Sid and Nancy.

6. Tokom svoje karijere glumio je u nekoliko uspešnih biografskih filmova, tumačeći likove Sida Višesa, Džoa Ortona, Lija Harvija Osvalda i Betovena.

7. Uz glumačku postavu koja se nalazi u finalnoj verziji filma The Thin Red Line iz 1998, Oldman je pored Bilija Boba Torntona, Mikija Rurka, Viga Mortensena i brojnih drugih takođe nastupio u filmu. Njihove scene su na kraju izbačene.

8. Uprkos brojnim sjajnim ulogama, Oldman do danas nije osvojio Oskara. Za najboljeg glumca bio je nominovan samo jednom, i to 2012. godine za ulogu Džordža Smajlija u filmu Tinker Taylor Solider Spy, režisera Tomasa Alfredsona. Takođe, nominovan je za Emija, ali ga nije osvojio, dok je nagradu Saturn dobio u kategoriji najboljeg glumca za film Dracula iz 1992. godine.

9. Sa druge strane, njegov debi kao scenariste i režisera dogodio se 1992. sa filmom Nil by Mouth.

10. Iako je odustao od bavljenja muzikom ima duet sa legendarnim Dejvidom Bouijem (You’ve Been Around), a pojavio se i u njegovom spotu za numeru The Next Day zajedno sa Marion Kotijar.

11. Oldman je kao i njegova bivša supruga Uma Turman glumio u filmovima o Betmenu. Ona je bila Pojzon Ajvi 1997. godine (Batman & Robin), a on Džejms Gordon (Batman Begins) 2005.

12. Osim toga, igrao je sa kolegom Ralfom Fajnsom u dva ostvarenja o Hariju Poteru, ali i o Hanibalu Lektoru.

13. Njegov glas u svim filmovima u kojima se pojavio zvuči drugačije i možda je baš zbog toga omiljeni glumac Tomu Hardiju i Aleksanderu Skarsgardu.

Kafenisanje.rs