fbpx

Ježurka Ježić osvanut će na velikom platnu

Omiljena poema iz djetinjstva, Ježeva kućica, pretvara se u film Ježeva kuća. U Zagrebu je započelo snimanje koje provode studiji iz Hrvatske i Kanade, a na filmu rade velikani Rade Šerbedžija, Darko Rundek i Tim Allen, stalni suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona. Svršetak snimanja očekuje se u ljeto 2016.godine.

jezeva kucica

Po šumi širom bez staze puta, Ježurka Ježić povazdan luta,...A skromni Jež koji je generacije učio kako je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, odlutat će na filmsko platno i naučiti vuka, medvjeda i divlju svinju važnim životnim lekcijama.

Stop animacija

Animirani film prema slavnoj poemi Branka Ćopića Ježeva kuća, kako glasi originalni naslov priče, u Zagreb dovodi koprodukcija dvaju studija za animirani film: kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (National Film Bord, NFB) i hrvatskog Bonobostudija. Režiju i scenarij filma potpisuje hrvatsko-kanadska autorica Eva Cvijanović.

- Redateljica Eva Cvijanović i ja znamo svih 75 stihova Ježeve kuće napamet još od djetinjstva. Taj biser dječje književnosti univerzalno odjekuje i zato ga želimo podijeliti sa cijelim svijetom. Naš je glavni cilj prevesti osjećaj neizmjerne i duboko usađene ljubavi prema domu međunarodnoj publici, kako maloj, tako i velikoj, kaže Jelena Popović, producentica NFB-a.

Bonobostudio jedini je studio u Hrvatskoj koji kontinuirano razvija i snima filmove u tehnici stop animacije lutaka pa će tako Ježurka Ježić i njegovi prijatelji postati dio zanimljive, ali zahtjevne tehnike snimanja koja će od tima zahtjevati rad od godine dana kako bi se snimio osmominutni, kratkometražni film.

Veliki Šerbedžija kao narator

Za naraciju u filmu Ježeva kuća zadužen je Rade Šerbedžija, glazbu potpisuje Darko Rundek, a Tim Allen savjetnik je za lutke i animaciju Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu.

Allen je, između ostalog, stalni suradnik velikih redatelja na filmovima izrađenim u tehnici lutka-animacije: primjerice Tima Burtona na filmovima Mrtva nevjesta (Corpse Bride) i Frankenweenie te Wesa Andersona na Fantastičnom gospodinu Foxu (Fantastic Mr. Fox).

Izvor: srednja.hr