fbpx

Na današnji dan rođena je Sonja Savić

Jedna od najznačajnijih jugoslovenskih glumica, Sonja Savić rodila se u Čačku 15.septembra 1961.godine.

sonja savic wiki

Među ljudima koji su je poznavali ostala je upamćena kao osoba koja je zračila dobrotom i harizmom.
Publika ju pamti po maestralnim ulogama.

Diplomirala je 1982.godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Minje Dedića, zajedno sa sada poznatim glumcima: Zoranom Cvijanovićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem i mnogim drugim.
Debituje 1977.godine u filmu „Leptirov oblak“, a ubrzo se i ulogama u drugim filmovima, kojima je davala svoj lični pečat, izborila za status zvijezde i pokazala da neće „igrati kako drugi sviraju“.
Neke od najpoznatijih njenih uloga su u ostvarenjima „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Život je lep“ i „Mi nismo anđeli“.
Osamdesetih godina pripadala je novom talasu beogradskih umjetnika, zajedno s Milanom Mladenovićem i Ivicom Vdovićem Vdom. Ovaj period života smatrala je najboljim i sa sjetom ga se sjećala.


"Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja."

Tokom ratnih devedesetih zapostavila je filmsku scenu, ali je ipak imala nekoliko značajnih uloga: „Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Urnebesna tragedija“. Baš u tom periodu, Sonja je stavljena na „crnu listu“ umjetnika, zbog svog beskompromisnog stava prema dogmama u srpskoj kinematorafiji. Bila je uspješna i kao rediteljka u sledećim filmovima: „Prvi srpski tehno vodvilj“, „Supernaut- Beograd andergraund“, „Plej“ i „Šarlo te gleda“.
Za ulogu u filmu „Hleb i mleko“ iz 2001.godine nagrađena je „Zlatnim lavom“ u Veneciji, što je ujedno označilo njen povratak na filmsku scenu. Za ovu ulogu dobila je i nagradu na Festivalu slovenačkog filma, u Portorožu. Takođe je i za naslovnu ulogu u filmu „Jug-jugoistok“ dobila nagradu beogradskog Fest-a „Nebojša Đukelić“.
Preminula je 23. septembra 2008. godine i sahranjena je u selu Donja Gorevnica.

 

Impulsportal