fbpx

Neverovatna filmska priča: Izgubljena deca Sarajeva

Emotivna potraga Mladena Mitrovića za junacima njegovog filma iz 1987. trajala je pet godina, tokom kojih je prešao 50.000 kilometara i obišao 12 država.

571099c7e4b0433321b40e49

Reditelj Mladen Mitrović je tokom osamdesetih godina snimio filmove „Budite isti za 20 godina“, „Haustorče“ i „Hamburg Altona“, gde su igrali Boris Komnenić, Mladen Nelević, Bogdan Diklić, Mustafa Nadarević, Mira Banjac i mnogi drugi, a onda se više nije čulo za njega.

''Osamdesetih godina sam osvajao i neke značajne nagrade, a onda je došao rat i ja sam prestao da se bavim filmom. Prestankom bavljenja tim poslom 1992. godine izgubio sam i kontakte s ljudima iz filma'', kaže Mladen Mitrović predstavljajući svoje novo ostvarenje.

571099ece4b0433321b40e4b

Kada je posle 20 godina pauze ponovo poželeo da se bavi filmom, morao da krene od nule.

''Počeo sam da starim i kada sam se vratio filmu, video sam da se traže mladi, novi autori, a ja nisam ni jedno ni drugo. Odlučio sam da se okrenem nečemu što je meni najbliže, a to je detinjstvo, jer se tu svi mi osećamo nekako najsigurnije. Setio sam se svog filma „Haustorče“ iz 1987, u kojem je 11 dečaka iz sarajevske škole „Bratstvo i jedinstvo“ igralo glavne uloge. Odlučio sam da vratim svoju prošlost, da nađem te ljude'', priča reditelj i priseća se kako je, kada je shvatio gde se danas nalaze neki od njih, pomislio da nikada neće snimiti film.

''Čak su mi mnogi govorili da je to nemoguće, ali ja sam to uradio. Putovao sam tražeći te ljude od Bagdada, koji je bio u ratu, do Sibira, preko Nemačke, Švedske, Turske, Amerike, Meksika, Severne Afrike i širom bivše Jugoslavije. Tražeći njih, nisam znao šta će biti ishod svega toga. Naprosto sam hteo da to zabeležim i to je na neki način postalo otkrivanje moje prošlosti. U taj proces su ušli još neki ljudi koje sam sretao usput, davali su mi nove ideje'', priča Mitrović.

57109a08e4b0433321b40e4c

On je, inače, prešao put dug 50.000 kilometara, tokom kojeg ih je sve pronašao i doveo kući, u haustorče gde su se igrali kao deca i maštali o svetu odraslih.

Ono što je njemu bilo zapanjujuće jeste da je svih 11 junaka filma fizički ličilo na sebe od pre dve decenije, „karakteri su im sada potpuno isti, kao da je neko zamrznuo tu decu i dodao im dvadesetak godina“.

U neverovatnu priču o ovom filmu umešana je i kantautorka Jadranka Stojaković, koja je bila autor muzike i u Mitrovićevom filmu „Haustorče“. Kada je s njom kontaktirao ponovo povodom filma „U potrazi za snom“, u Japanu, gde je ona živela, desio se cunami, a Jadranka mu je greškom poslala numeru „Kao reka“, koja - kao i cunami - postaju lajtmotiv novog filma.

Film podržalo i Ministarstvo kulture Srbije

Ostvarenje reditelja i producenta Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“, najveći regionalni dokumentarni filmski projekat, koji je podržao Unesko, Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i producenti iz Beograda, Sarajeva i Zagreba, imaće premijeru na otvaranju Beldoksa 12. maja u Sava centru.

(Blic/BKTW News)