fbpx

Nezaboravna žena Audrey Hepburn

00 5 things audrey hepburn

Za lijepe oči, gledajte dobro u drugima. Za lijepe usne, govorite samo riječi dobrote. Za držanje, hodajte znajući da nikada niste sami.

Autor: Impuls

Audrey Hepburn, glumica i ikona stila, fascinantna osoba i jedna od najljepših žena svih vremena.

Rođena je 4. maja 1929. godine u Briselu (Belgija), a preminula je 20. januara 1993. godine u Tolokenazu (Švajcarska). Njeno puno ime glasilo je Eda Kerlin Van Hemstra Hepbern-Ruston. Njen otac, Džosef, napustio je nju i njenu majku kada je bila djevojčica. Audrey je njegovo napuštanje nazvala najtraumatičnijim trenutkom u svom životu. Nakon razvoda roditelja živjela je sa majkom u Njemačkoj. Tokom rata patila je od neuhranjenosti, disajnih problema i akutne anemije.

Ljudi, čak više nego stvari, moraju biti restaurirani, obnovljeni, oživljeni, popravljeni i spašeni. Nikada nikoga nemojte odbaciti.

FN Blog HB Audrey feature1

Audrey je imala 24 godine kada je osvojila Oskara za ulogu u filmu "Praznik u Rimu",  a dvije godine ranije igrala je na Brodveju u muzičkoj komediji Gigi. Za tu ulogu dobila je nagradu "Theatre World Award".

Njena prva velika uloga bila je u filmu iz 1951. - "The Secret People" (Tajni ljudi) u kojem je glumila balerinu. Nakon toga uslijedili su filmovi Praznik u Rimu, Sabrina, Smiješno lice, Doručak kod Tiffanyja, Šarada...

Njena glumačka karijera broji oko 30 filmova, a Audrey Hepburn je jedna od onih glumica koje su uspjele osvojiti Emmyja, Grammyja, Oscara i Tonyja.

000 ARP3413228 e1488207130808 990x811

Nikad ne razmišljam o sebi kao o ikoni. Ono što je u glavama drugih ljudi, nije u mojoj. Ja samo radim svoj posao.

Audrey se na javnoj sceni pojavljuje u vrijeme Marilyn Monroe i Jayne Mansfield, koje su  predstavljale ideal ženske ljepote. Ipak, ne podliježe trendovima koji su tada bili u modi već izgrađuje sopstveni stil i tako postaje ikona elegantnog stila. Pažljivo je birala kombinacije koje odgovaraju njenoj građi; dugačke haljine ravnog kroja bez rukava, capri hlače, dolčevite, klasične jednostavne majice, odjeća strukiranog kroja, baloneri, ravne cipele, baletanke, patike.

Jedan od najpoznatijih filmskih kostima je njena nezaboravna haljina iz filma ‘Doručak kod Tiffanyja’. Mala crna haljina stekla je kultni status, a dizajnirali su je njen omiljeni modni kreator Givenchy i ona sama. I tako je mala crna haljina postala modna ikona, ostalo je istorija.

audreyhepburn1

Ljepota žene nije u odjeći koju ona nosi, figuri o kojoj brine, niti u načinu na koji češlja svoju kosu. Ljepota žene je u njenim očima, jer oči su vrata njenog srca, mjesta gdje ljubav počiva. Istinska ljepota žene ogleda se u njenoj duši.

Početkom 1950ih je bila zaručena za Jamesa Hansona. Međutim, odustala je od tog braka kad je već datum vjenčanja bio određen. Hepburn se kasnije udala, i to dva puta: za američkog glumca Mela Ferrera i talijanskog doktora Andrea Dottia. S Ferrerom je dobila sina Seana (1960.), a s Dottijem sina Lucu (1970.). Prije smrti partner joj je bio Robert Wolders.

Audrey Hepburn und ihre Söhne Luca links und Sean rechts fktu973hnx

Kao i svi ljudi ni Audrey nije mogla ostati vječno mlada, ali i u svojim kasnijim godinama ostala je prelijepa žena. Nije pokušavala plastičnom hirurgijom da  zaustaviti proticanje vremena. Jednom je rekla kako ljepota žene godinama samo raste što je i pokazala na svom primjeru.

audrey hepburn old 2

Zapamti, kad god ti zatreba ruka za pomoć, naćićeš jednu kod sebe. Kako stariš, shvatićeš da imaš dvije ruke: jednu da pomogneš sebi, drugu da pomogneš drugima.

Od 1954. godine Audrey je podržavala i pomagala organizaciju UNICEF, dobila je Predsjednički orden Slobode časti od Sjedinjenih Američkih Država zbog svog humanitarnog rada i postaje Ambasador dobre volje UNICEF-a.

Umrla je 20. januara 1993. godine kod kuće u snu, u Tološenazu u Švajcarskoj nakon borbe sa rakom debelog crijeva.

Ostala je zapamćena kao veliki čovjek, velika glumica, i prelijepa žena. Filmovi u kojima je glumila postali su bezvremnski kao i njen stil.

009 audrey hepburn theredlist

Svako ko ne vjeruje u čuda nije realista.

700x786xAudrey Hepburn holds a cat.jpg.pagespeed.ic.3eNXovgz7q

Jelena Jevđenić / Impulsportal