fbpx

Odlazak legende: Saterlenda ćemo pamtiti po brojnim ulogama i dostignućima

Odlazak legende: Saterlenda ćemo pamtiti po brojnim ulogama i dostignućima

Foto: Profimedia

Jedan od najcjenjenijih glumaca u istoriji kinematografije, Donald Saterlend, preminuo je u 88. godini života.

Glumac, poznat po svojoj harizmi i talentu, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj industriji.

Donald Saterlend rođen je 17. jula 1935. godine u Saint Johnu, New Brunswick, Kanada. Karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog vijeka i brzo postao prepoznatljivo lice na velikom platnu. Njegov prepoznatljiv glas i talenat za glumu učinili su ga jednim od najtraženijih glumaca svog vremena, piše b92.

Najznačajnije uloge i dostignuća

Sutherland je ostvario mnoge nezaboravne uloge, a neki od najvažnijih filmova u njegovoj karijeri uključuju:

"M.A.S.H." (1970) – Ulogom kapetana Benjamina Franklina "Hawkeye" Piercea, Donald je stekao međunarodnu slavu. Film, režiran od strane Roberta Altmana, postao je klasik i donio mu brojna priznanja kritike i publike.

"Don’t Look Now" (1973) – U ovom psihološkom hororu, Donald je igrao ulogu Džona Bakstera, čovjeka koji se suočava sa gubitkom svoje kćerke. Njegova izvedba u ovom filmu i danas se smatra jednom od njegovih najboljih.

"Ordinary People" (1980) – Režiran od strane Roberta Redforda, ovaj film donio je Saterlendu mnogo pohvala za ulogu oca koji se bori sa porodičnom tragedijom. Iako nije dobio Oskara za ovu ulogu, mnogi su smatrali da je to bio jedan od najvećih propusta u istoriji.

"The Hunger Games" (2012-2015) – Uloga predsjednika Snowa u popularnoj franšizi donijela mu je novu generaciju obožavatelja. Njegova interpretacija hladnog i proračunatog vođe ostavila je snažan utisak na publiku širom svijeta.

"Klute" (1971) – Ulogom privatnog detektiva Johna Kluta, Saterlend je zajedno sa Džejn Fondom, koja je osvojila Oskara za svoju ulogu, doprinijeo stvaranju jednog od najvažnijih trilera sedamdesetih.

Lični život i priznanja

Donald Saterlend bio je poznat po svojoj posvećenosti glumi, ali i po skromnom i privatnom životu. Bio je otac petoro djece, uključujući glumca Kifera Saterlenda, koji je sledio očeve stope i postao poznat po svojoj ulozi u seriji "24".

Tokom svoje karijere, Saterlend je osvojio brojne nagrade, uključujući Zlatni globus i Emmy. Iako nikada nije dobio Oskara, 2017. godine dobio je počasnog Oskara za životno djelo, priznanje koje je potvrdilo njegov ogroman doprinos filmskoj umetnosti.

Donald Saterlend će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih i najvoljenijih glumaca svoje generacije. Njegove uloge, kao i njegova nepokolebljiva posvećenost glumačkom zanatu, osigurale su mu mjesto u srcima obožavalaca i u istoriji kinematografije.