fbpx

Sam Mendes režira četiri biografska filma o Beatlesima

 	 Sam Mendes režira četiri biografska filma o Beatlesima

Foto: Google

Slavna liverpulska muzička četvorka vraća se na velike ekrane, objavio je Sony Pictures, pojasnivši da će svaki član legendarnih Beatlesa biti ovjekovječen u po jednome biografskom filmu na velikom platnu u režiji Sama Mendesa.

'Prvi su put izdavačka kuća The Beatlesa, Apple Corps Ltd., Paul McCartney, Ringo Starr i porodice Johna Lennona i Georgea Harrisona dali prava na korištenje njihovih životnih priča i muzike za scenarij i snimanje filmova', stoji u objavi studija.

'Planirali smo da ovo bude jedinstveno, uzbudljivo, epsko kinematografsko iskustvo: četiri filma, ispričana iz četiri različite perspektive, koji pripovijedaju istu priču o najslavnijem bendu svih vremena', rekla je Pippa Harris, koja će zajedno s Mendesom režirati filmska ostvarenja. Očekuje se da će filmovi izaći 2027, piše SEEbiz.

U aprilu 1970., šest mjeseci nakon izlaska albuma 'Abbey Road' i mjesec dana prije 'Let It Be' članovi slavnoga britanskog benda objavili su da se rastaju. Desetogodišnja saradnja McCartneyja, Lennona, Harrisona i Starra rezultirala je s 14 najprodavanijih albuma, gotovo milijardu prodanih ploča i nekoliko filmova.

No od raspada porodice članova benda nisu dale odobrenje da se priča The Beatlesa prikaže na filmskome platnu. Prošle je jeseni, uz pomoć umjetne inteligencije producirana i objavljena nova pjesma, 'Now and Then', izvorno snimljena prije četiri desetljeća kao demo. Zauzela je vrh britanske ljestvice. Beatlesi su dosad bili tema brojnih dokumentarnih filmova, poput serije 'The Beatles: Get Back' reditelja Petera Jacksona.

Mendes, reditelj poznat po filmovima poput 'American Beauty', filmovima o Jamesu Bondu 'Skyfall' i 'Spectre', kaže da je 'počašćen što je dobio priliku da ispriča priču o najvećem rock bendu svih vremena'.

Posljednjih je godina na platformama za streaming i u kinima primijećen 'boom' kada je posrijedi snimanje dokumentarnih i biografskih filmova o slavnima iz svijeta muzike. 'Bohemian Rhapsody' je priča o grupi Queen, 'Elvis' je opisao buran život Elvisa Presleya, 'Tina' je ovjekovječila Tinu Turner, a 'Rocketman' je otkrio kako je Elton John osvojio svijet popa.