fbpx

SEĆANJE NA LEGENDU: Večno mladi buntovnik

Za razliku od nekih svojih kolega koji su, uprkos višedecenijskoj uspešnoj karijeri, posle smrti brzo padali u zaborav, 24-godišnjem glumcu su za nezaborav bila dovoljna samo tri filma: "Istočno od raja", "Buntovnik bez razloga" i "Div". I, što je važnije, poslednja dva izašla su posthumno.

Dean

Kada je "porše spajder" Džejmsa Dina, pre 60 godina, 30. septembra, udario u drugi automobil usmrtivši 24-godišnjeg glumca desetak dana uoči premijere filma "Buntovnik bez razloga", izgubljen je jedan mladi život, ali je rođena legenda!

- Sanjaj kao da ćeš živeti zauvek. Živi kao da ćeš danas umreti - bio je Dinov moto i jedan od njegovih najslavnijih citata.

Za razliku od nekih svojih kolega koji su, uprkos višedecenijskoj uspešnoj karijeri, posle smrti brzo padali u zaborav, 24-godišnjem glumcu su za nezaborav bila dovoljna samo tri filma: "Istočno od raja", "Buntovnik bez razloga" i "Div". I, što je važnije, poslednja dva izašla su posthumno.

Dean2

Da li je jedan američki kritičar u pravu kada kaže da Din nije slavljen zbog svog života, već zbog svoje tragične smrti? Jer, "okrugle" godišnjice rođenja slavnog glumca retko kada budu pomenute u medijima, ali se svaka godišnjica smrti, pa bila ona i "neparna", koristi za velike tekstove, retrospektive i podsećanja na legendu.

Tako će i sada šest decenija bez Džejmsa Dina biti obeleženo brojnim skupovima, filmskim večerima i ciklusima posvećenom večno mladom glumcu. Istovremeno, njegovi obožavaoci slave 60 godina od nastanka "Buntovnika", filma o problematičnoj mladoj generaciji koji ga je uveo u legendu.

Studio "Vorner bros", međutim, nije mnogo verovao u ovaj film. Samo mesec dana uoči snimanja, čelnici studija su i dalje razmatrali mogućnost da glavnog buntovnika Džima Starka igraju Robert Vagner ili Džon Ker, dok su Dinu tražili "veći film", po mogućnosti onaj koji bi režirali Elija Kazan, Džordž Stivens ili Vilijam Vajler. Prve filmske scene bile su snimljene u jeftinijoj, crno-beloj tehnici, a Nikolas Rej se izborio za svog glavnog glumca. Čak je, po tvrdnji novinara "Veniti fera", svom junaku nadenuo prezime Stark kao anagram od prezimena Trask, koje je Din nosio u prethodnom ostvarenju "Istočno od raja" Elije Kazana.

Nekoliko dana po početku snimanja, stiglo je naređene da se snima - u boji! Čelnici studija su videli prve scene i shvatili potencijal filma, a istovremeno predosetili buduću Dinovu popularnost, jer je, po izlasku Kazanovog "Istočno od raja" glavni glumac počeo da dobija više od 400 pisama obožavalaca nedeljno.

"Buntovnik bez razloga" je u bioskope ušao samo tri nedelje posle tragične smrti 24-godišnjeg Dina. Odziv publike bio je neverovatan, a film je ubrzo dobio kultni status. Bio je to prvi film koji je dao glas tinejdžerima i progovorio iz njihove vizure.

- U beloj košulji, farmerkama i nemarno prebačenoj crvenoj jakni, Din je bio simbol i idol cele jedne generacije. Ako je Marlon Brando promenio model po kome se glumi, Din je promenio model po kome se živi - kazao je svojevremeno njegov savremenik i kolega Martin Šin.

Glavni "krivac" za tako uverljiv portret neshvaćene generacije, bio je reditelj Nikolas Rej. Angažovao je tada dete-zvezdu Natali Vud, brodvejsku zvezdu u usponu Sala Minea, ali i Franka Macolu, vođu prave tinejdž bande, zvane "Atinjani", kao i neke njihove članove. Rej se sve vreme konsultovao s Macolom, koji je postao njegov "savetnik za problematično ponašanje", ali i za odgovarajuću garderobu.

- Macola nas je odveo u prodavnicu gde su njegovi "Atinjani" kupovali jakne i farmerke. Po završetku "obilaska", reditelj je naručio 400 "leviski" za mlade glumce - posvedočio je za "Veniti fer" jedan od članova ekipe.

O značaju i direktnom uticaju Nikolasa Reja na kultni status "Buntovnika", govorili su mnogi kritičari i njegove kolege.

- Film ne bi bio takav da njime nije dirigovao Rej. On je bio pravi holivudski izgnanik i buntovnik - tvrdi njegov bivši student, poznati reditelj Džim Džarmuš.

Danas gotovo zaboravljen, koscenarista i reditelj kultnog filma bio je izuzetno cenjen autor među kolegama visokog ranga, poput Godara i Trifoa. Njegov život pun strasti, zabranjenih ljubavi (poput one sa 16-godišnjom Natali Vud, ali i sa muškarcima), borbe sa porocima, svađa sa prijateljima, po Džarmušovom mišljenju, prava je slika "Buntovnika". Rejevu priču, međutim, nadživeo je njegov glavni glumac.

- Za poštovaoce Džejmsa Dina širom sveta reditelj je potpuno nevažan, nisu sigurni ni da je postojao - iskren je filmski istoričar Dejvid Tompson.

Dinova posthumna slava ne jenjava, naprotiv, raste sa svakom novom generacijom gledalaca.

- Svaki put kada odem u Evropu, setim se da je Din nikada nije posetio, a opet, vidim njegovo lice svuda: na prozorima duž Šanzelizea, u restoranima Španije, na majicama u Švedskoj, na šoljicama u Moskvi - govorio je Denis Hoper, koji je sa slavnim glumcem igrao i družio se u "Buntovniku" i "Divu".

Ni šest decenija posle njegove smrti ništa se nije promenilo. Džejms Din je i dalje idol svih nas.

tvbest