fbpx

Serija o privatnom životu najbriljantnijeg uma 20. vijeka (VIDEO)

Iako njegova naučna dostignuća nastavljaju da oduševljavaju generacije, veoma malo ljudi poznaje buran privatni život najbriljantnijeg uma 20. vijeka, Alberta Ajnštajna.

Albert and LinaGL 1000x500

Serija „Genije“ prikazuje „kako je Albert postao Ajnštajn“, istražujući njegova vanredna profesionalna dostignuća, ali i njegove nestalne, strastvene i kompleksne privatne veze.

U glavnoj ulozi je Džefri Raš kao Albert Ajnštajn, a u ostalim Emili Votson, Džoni Flin, Samanta Koli, T.R. Najt, Set Gejbl i Vinsent Kartajzer.

Serija od 10 epizoda stiže iz Fox 21 studija i Imagine Television u izvršnoj produkciji dobitnika Oskara, Brajana Grejzera i Rona Hauarda.

U ulogama Ajnštajnovih ljubavnica, neprijatelja i naučnih saradnika, listu zvijezda predvodi Džefri Raš u ulozi proslavljenog naučnika, Džoni Flin koji igra mladog Alberta i Emili Votson u ulozi njegove druge žene – bliske rođake – Elze Ajnštajn.

"Genije" prati Ajnštajnov uspon od skromnih početaka, kao imaginativnog, buntovnog mislioca, kroz njegovu borbu da bude priznat, sve do statusa svjetske zvijezde, kao čovjeka koji je otključao misterije kosmosa svojom Teorijom relativiteta.

Duboko zaronivši u njegov život, serija prati svijet Ajnštajnovih burnih emocija i bezosjećajnosti u ličnom odnosu sa njegovom djecom, dvije supruge i različitim ženama sa kojima ih je varao.

Serija je smještena u doba globalnog nemira, odnosno, tokom dva svjetska rata. Suočen s rastućim antisemitizmom u Evropi, pod stalnom prismotrom špijuna, Ajnštajn se muči kao suprug i otac, ali i kao principijelan čovjek, iako time stavlja svoj život u opasnost.

Iako njegov životni put nimalo nije lak, Ajnštajn, pred svoju smrt, ipak uspijeva da pronađe nadu i inspiraciju u obliku djevojke koja uči da bi razumjela svijet u skladu s njegovim čuvenim citatom: Najvažnije je ne prestati da postavljaš pitanja. Znatiželja je jedini razlog da se postoji.

Serija je snimana u Pragu, u Češkoj Republici, gdje je Ajnštajn živio i predavao na početku karijere i u njoj se pojavljuju svjetske zvijezde nauke s početka 20. vijeka, uključujući i Mariju i Pjera Kiri, Vilhelma Rendgena, Karla Junga, Vernera Hajzenberga i mnoge druge.

Svjetsko premijerno prikazivanje serije počinje večeras od 21.55 sati na National Geographic kanalu. Prikazivaće se u 171 zemlji i biće prevedena na 45 jezika.

Izvor: National Geographic