fbpx

Vudi Alen: O štedljivosti

Novac je bolji od siromaštva, makar i samo iz finansijskih razloga.

woodyportrait xlarge

U probijanju kroz život izuzetno je važno stvarati fondove i čovjek nikada ne bi trebalo da troši novac ni na kakve gluposti kao što su sok od kruške ili šešir od čistog zlata. Nije sve u novcu, no on je ipak korisniji od zdravlja. Na kraju krajeva, ne može čovjek da uđe u kasapnicu, kaže mesaru: „Pogledaj samo moj preplanuli ten, a sem toga ja ne znam šta je to prehlada“, i potom očekuje da mu ovaj proda određenu količinu svoje robe. (Izuzev, naravno, ako je mesar idiot.) Novac je bolji od siromaštva, makar i samo iz finansijskih razloga. Ne, njime se ne može kupiti sreća. Uzmimo slučaj mrava i cvrčka: cvrčak je cijelog ljeta svirao, dok je mrav radio i štedio. Kada je stigla zima, cvrčak nije imao ništa, ali se mrav žalio na bolove u grudima. Život insekata je težak. A nemojte misliti ni da se miševi posebno divno provode.
Stvar je u tome što je svakom od nas potrebno gnijezdo u kome se možemo sklupčati, ali ne i kada smo u nekom svečanijem odijelu.
Konačno, treba imati na umu da je lakše potrošiti dva dolara nego uštediti jedan. I za ime boga, nemojte ulagati novac ni u jedno akcionarsko preduzeće u kome se jedan od partnera zove Frenči.