fbpx

Život je nemoguća misija (Mission impossible)

Bez obzira što Tom Kruz (Tome Cruze) nije visok 202 cm, i nema popunjene hlače u kadru, ili pak što se dijelovi filmova koriste u opravdanju teorija zavjere, serijal filmova o tajnom agentu Američke agencije, koja sebe naziva IMF, je apsolutni hit i projekat koji je, iako nastao kao alternativa čuvenoj priči o Džemjsu Bondu (James Bond), potpuno opravdao svoja očekivanja.

Mission Impossible1

Piše: Muhamed Kovačević

Počelo u Českoj, ludilo u Australiji

Potaknuti enormnim uspjehom snimanja filmova o tajnom agentu 007, Američka filmska produkcija, se odlučila upustiti u avanturu o njihovom prezentiranju stvari "iza sjene", tako da je početak 90-tih bio i početak ekspanzije pravljenja filmova o raznim tajnim agencijama i agentima, koji su imali za cilj da spase svijet.

No sve će se to promjeniti 1995 godine, kada reditelj Brajan De Palma (Brian) upoznaje Toma Kruza (Tom Cruze), i u dogovoru s njim krene u snimanje nečeg što će se kasnije ispostaviti kultnim djelom.

Prva priča nas vodi u Prag, taj prelijepi grad, koji je za vrijeme hladnog rata bio glavni centar razmjene kontra obavještajnih podataka i agenata naravno. Iako nam film priča priču o veleizdaji američkog tajnog agenta, koji prodaje listu agenata na tajnim zadacima u bivšem SSSR-u, istinita priča je glasila, da se radilo o pripadniku Njemačke tajne službe (Bnd), koji je nakon ujedinjenja Njemačke prošao kontrolu i postao zvanični agent, nakon čega je vrbovan od strane ruske mafije, koja je željela da ukloni sve moguće prepreke za neometan šverc oružja prema Afganistanu s jedne strane, odnosno uvozu opijuma iz Afganistana sa druge strane.

Iako se u filmu navodi tačna sudbina agenta izdajnika, u realnom životu taj agent se i dalje vodi kao nestala osoba. Sam film neovisno o loše urađenoj dramaturskoj priči kao i likovima, je ipak prestavljao solidnu platform za nastavak koji slijedi.

A nastavak je pravo remek djelo. Japanac sa Američkim pasošem Džon Vu (John Woo) napravio je jednostavno pefektan film. Specijalni efekti ukoponovani sa savršenom dramaturgijom i izvrsno podjeljenim ulogama, potpuno su pomeli svu konkurenciju tadašnjeg boks ofisa (box office), sa enormnom zaradom i gledanošću.

Važno je napomenuti, da sve scene u filmu, od izuzetno ekstremnog te opasnog sadržaja glumi Tom lično, odnosno da te scene nisu falširane dvojnikom (kaskaderom). A inače od ovog dijela filma uveden je običaj da nam kraj filma nagovještava radnju slijedećeg dijela, dok ću se na radnju filma vratiti nešto docnije. 

Promašeni treći, solidni četvrti i odlični peti dio

Treći dio nam donosi totalna odstupanja od prethodnog serijala, pa ako gledate sami početak filma imate osjećaj da se radi o nekoj jeftinoj romantičnoj drami, a ne vrhunskom akcionom spektaklu. Jednostavno reditelj J.J. Abrams je imao nezahvalnu ulogu, da bude režiser koji će potpuno, ali potpuno profuliti radnju filma, pokušavajući ga formirati na način da je nemoguće biti agent, imati porodičan život, odnosno da socijalizacija tajnih agenata nije moguća.

Nakon trećeg, dolazi nam četvrti dio, koji je specifičan po tome što pored orginalnog imena serijala (Mission impossible), dobijamo i dodatni naziv za film u ovom slučaju "Protokol duhova". Radnja filma se seli u Rusiju a film konačno vraća svoj indentitet, sa odličnom dramaturgijom i tempom, te savršeno napravljenim specijalnim efektima.

Gdje je stao četvrti, nastavio je i peti. Iako je došlo do odgađanja prikazivanja filma u Američkim kinima, peti dio nastavka pod nazivom “Rogue nation” je potpuno preporodio serijal, vračajući priču tamo gdje joj je i mjesto, u klasični uzbudljivi i nepredvidljivi akcioni spektakl. Maroko je centar svijeta - sasvim zasluženo, ostali detalji u zanimljivostima. Sve u svemu film vrijedan gledanja, dok ne stigne i šesti nastavak.  

Zanimljivosti

1. Film “Nemoguća misija” je naijsplativiji akcioni serijal čija ukupna zarada od svih dijelova do sada iznosi 1,3 milijarde dollara.

2. Zahvaljujući Tomu Kruzu koji je bio producent večine dijelova serijala, prvobitna ekipa sa snimanja prvog dijela nije mijenjana u nastavku što je pravi kuriozitet

3. Od drugog dijela serijala osniva se produkcijska kuća čiji je vlasnik Kruz koja je potpisala eskluzivni ugovor sa automobilskom kompanijom BMW što znači da ta kompanija svoje automobile i motore posebno priprema za potrebe filma, odnosno da je to jedina kompanija koja može da se reklamira u filmu.

4. U tek izbačenom dijelu pod nazivom "Rogue nation", Kruz nije lažirao scenu kada je visio zakačen za avion na 50m od zemlje

Posebne zanimljivosti

1. U epizodi broj dva, koja je snimljena 2000-te godine, govori se o smrtonosnom virusu koji može da ubije milione stavnovnika a jedan citat je ostao posebno upečatljiv "Mi ne želimo vaš novac, mi želimo vaše dionice, nakon što virus bude oslobođen, vi ćete jedini imati protivotrov. Vaše dionice sada vrijede 20 dollara, nakon toga će vrijediti milione". Kompanija za proizvodnju tablet i cjepiva Roche je u ljeto 2009-te doživjela najveći pad svojih dionica u povjesti poslovanja, kada je njihova vrijednost pala na bijednih 22 dollara. Te iste godine iz čista mira se pojavila globalna ekspanzija svinjske gripe, kompanija Roche je jedina imala protu lijek u vidu tableta (kasnije i cjepiva), koje je ekspresno odobrila svjetska zdrastvena organizacija (WHO), i zahvaljujući tome vakcinisano je skoro pa 300 miliona ljudi, a prva tesitranja inekcije su obavljena upravo u Australiji. Ako vam je sve ovo sličajnost, onda vas neće šokirati ni podatak da je vrijednost dionica dotične kompanije, u roku od 3 sedmice sa 22 skočila na 955,667 dollara. Slučajno?

2. U epizodi broj tri snimljenoj 2006-te godine, agent kojeg glumi Kruz, treba da pronađe nešto što se zove "Zečija šapa". Zanimljivo je da je upravo taj naziv koristila Američka obavještajna služba da bi vrbovala poznatog iračkog biohemičara, koji je nakon što je dobio azil u Njemačkoj, lanžo svjedočio o postojanju pokretnih nuklarnih stanica u Iraku, koje je on nazivao “Zečija šape”. Na osnovu njegovog iskaza, amerikanci su zajedno sa englezima, pokrenuli kampanju u Iraku, a sve je to sasvim uredno najavio u filmu jedan od negativaca govoreći "Na ovaj način mi nuklearno oružije podmećemo u zemlje u kojima želimo da dovedemo demokratiju. Na kraju uvijek demokratija pobjeđuje". Demokratija je sigurno pobjedila u Iraku.

3. I za kraj, iz posljednje epizode, jedna zanimljiva stvar. Naime ako niste znali u Maroku uistinu postoji vojno-naučni kompleks, koji je u vlasništvu Velike Britanije, i smatra se najbolje čuvanim objektom na svijetu, jer se dio njegove građevine nalazi 200 m pod morem.  

Specijalni dodatak

Ovo je jedini svjetski akcioni serijal u kojem su uspjela glumiti čak dvojica glumaca iz našeg regiona. Tako je sporednu ulogu ruskog naučnika (a kojeg bi drugog), uspješno donio Rade šerbedžija u epizodi dva, snimanoj 2000-te godine, dok je svoje mjesto pronašao i Miraj Grbić (vjerovatno poznatiji kao Čombe), u epizodi četiri (Protokol duhova), snimanoj 2011-te godine.

.be" target="_blank">
.be

Impuls