fbpx

Advokati vladi prijete štrajkom

3komora

Advokati su odlučili da stanu u sopstvenu odbranu. Advokatska komora Republike Srpske od 1. februara 2019. godine stupa u štrajk zbog neisplaćenih naknada po službenoj dužnosti.

Obustava rada će uslijediti jer sudovi u RS nisu isplatili dugovanja iz 2011, 2012, 2013, 2014 i 2016. godine onim advokatima koji su u određenim predmetima dodijeljeni po službenoj dužnosti. Radi se o dugu od 4 miliona i 300 hiljada maraka. 

''Ja se iskreno nadam da će u periodu koji sijedi poslije Nacrata budžeta u javnim rasprava uspijeti naći kompromis sa Vladom i da će se do usvajanja Prijedloga budžeta na Skupštini omogućiti i naći ta sredstva da se ugrade u budžet za sledecu godinu'', kaže za BN TV predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić.

Inicijativu za obustavu rada pokrenuli su advokati iz Doboja. Jedan od njih je i Siniša Lopandić. Za BN televiziju kaže da su imali obećanja da će dugovanja biti izmirena. Međutim, obećanja nisu ispunjena, a novi dugovi su se samo kalemili. 

''Ono što je ključno jeste da svi akteri jednog sudskog procesa kada se završi proces budu izmireni za ono što su radili i sudije i tužioci i vještaci, samo se advokatima koji su po službenoj dužnosti branili okrivljene u tim postupcima ostalo se dugovati i do sada je ostalo nerazjašnjeno zašto se samo advokatima ne plaća a svi ostali budu plaćeni za svoj rad '', rekao je za BN TV advokat iz Doboja Siniša Lopandić.

Na sjednicu Advokatske komore stigao je i Nikica Gržić. Predsjednik je Advokatske komore FBiH. Kaže da advokati u Federaciji umaju isti problem. 

''Mi smo takođe bili zakazali obustavu rada 1.9. ove godine zbog neusvajanja Zakona o odvjetništvu FBIH. Međutim, Vlada je našla razumjevanja i taj Zakon je stavila u parlamentarnu proceduru, gdje bi se regulisao ovaj problem odbrana po službenoj dužnosti. Međutim, taj Zakon još nije usvojen'', rekao je predsjednik Advokatske komore FBIH Nikica Gržić.

Advokat Darko Kremenović nije bio za obustavu rada. Smatra da će odluka o štrajku biti štetna po advokate. Tvrdi da je Ministartsvo pravde u posljednje dvje godine uradilo mnogo toga kako bi se otplatio veći dio duga. 

''Pored toga, ministar Kasipović je bio vrlo korektan i za sve pregovore koji su vezani za donošenje Zakona i uvažavao je dosta naših primjedbi na Zakone i naše stavove je poštovao. Ovakva odluka nam nije trebala'', kaže predsjednik Zbora advokata Banjaluka Darko Kremenović.

Ministar Anton Kasipović bio je na Skupštini advokatske komore. Međutim, nije bio raspoložen da stane pred kameru. 

(BN TV)