fbpx

Aktivisti Karton revolucije pisali Tužilaštvu: Nepotizam u zdravstvu

Tuzla Karton revolucija bb

Višemjesečna borba građana i građanki Tuzle protiv korupcije i nepotizma u zdravstvenom sektoru dobila je novu dimenziju.

Na osnovu prikupljenih podataka od građana i građanki, aktivisti okupljeni oko pokreta Karton revolucija su na adresu Tužilaštva Tuzlanskog kantona dostavili informacije o razlozima nefunkcionisanja primarne zdravstvene zaštite žena na odjelu radiologije - mamografija kao i druge podatke i indicije koje ukazuju na prisustvo korupcije, nepotizma kao i drugih oblika nezakonitih radnji, saopćeno je iz Pokreta.

Iz Karton revolucije još jednom pozivaju menadžment Doma zdravlja da iskreno i konkretno započne s rješavanjem alarmantne situacije.
“Povratak javnih institucija pod kontrolu sistema predstavlja jedan od osnovnih uslova za izgradnju kvalitetnijeg društva, a za rješavanje nagomilanih problema korupcije trebala bi postojati i aktivnija politička volja odgovornih nivoa vlasti”, stoji uz saopćenju aktivista.

Navode da u prilog tome dostavljaju i najnoviji dokaz trenutne situacije u kojem osoba iz rizične grupe, koja je prebolovala zloćudni karcinom, od 2018. pokušava doći na mamografski pregled, ali joj se ta usluga konstantno prolongira. Najnoviji termin koji je dobila je zakazan u martu 2022. godine.

Oslobođenje