fbpx

Američki borbeni avioni danas nadlijeću BiH: Poruka RS-u iz Washingtona

Američki borbeni avioni danas nadlijeću BiH: Poruka RS-u iz Washingtona

Foto: EPA

Nekoliko dana prije američki ambasador Michael Murphy je poručio kako SAD neće mirno gledati kršenje Dejtonskog sporazuma od vlasti u RS-u

Tri američka borbena aviona će danas preletjeti područje Bosne i Hercegovine, a ruta, za sada, nije poznata.

Inače, ovo prelijetanje dešava se dan uoči proslave neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.
Dva od tri aviona koji će danas nadlijetati BiH su najkorištenije borbene letjelice na svijetu F-16 (popularno nazvan Soko).

Ono što je zanimljivo je da će ovaj let biti obavljen dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci, a nekoliko dana nakon izjave američkog ambasadora u BIH Michaela Murphyja kako Sjedinjene Američke Države neće mirno gledati kršenje Dejtonskog sporazuma od vlasti u RS-u.

Podsjećamo, sličan prelet iznad Sarajeva i drugih bh. gradova dogodio se 30. maja prošle godine, ali su tada korišteni bombarderi B-1B Lancer. Kako je objašnjeno, ovaj prelet je predstavljao simbol partnerstva SAD-a i BiH.

Inače, obilježavanje neustavnog dana RS-a počinje već danas svečanom akademijom koja će biti upriličena u Banjoj Luci. U istom gradu će 9. januara biti održana centralna proslava, "najveća do sada" kako najavljuju Milorad Dodik i drugi članovi rukovodstva SNSD-a.

Oslobođenje