fbpx

Analitičari: Stiže najveće poskupljenje kafe u posljednjih nekoliko godina

kafajpg

Najgori mrazevi u posljednjih nekoliko decenija u najvećem svjetskom proizvođaču kafe, Brazilu, i rekordno visoki troškovi prevoza zbog zastoja u brodskom transportu usljed pandemije u sljedećih nekoliko nedjelja rezultiraće rastom cijena kafe na najvišem nivou u posljednjih nekoliko godina, procjenjuju analitičari, prenosi Hina.

Rast cijena kafe dodatno će poskupiti osnovnu potrošačku korpu, nakon što su već poskupili hljeb, biljna ulja i šećer. Indeks UN-ove agencije za hranu koji pokazuje svjetske cijene hrane u julu je porastao za 31 odsto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, i to u vrijeme kad mnogi potrošači još imaju finansijskih problema zbog pandemije.
 
Najgori mraz u Brazilu od 1994. godine podigao je cijene nepržene kafe na najviši nivo u posljednjih gotovo sedam godina, a teret toga prenijeće se na potrošače koji kupuju prženu ili mljevenu kafu u supermarketima.
 
Terminska cijena arabike na američkom tržištu udvostručila se u posljednjih 12 mjeseci, a brazilski rod pogođen je sada i najgorom sušom u posljednju 91 godinu. Razmjere štete još se utvrđuju, ali u područjima u kojima stabla kafe nisu preživjela biće potrebno i sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje.
 
Oštar porast cijena prevoza kafe
 
I poremećaji u globalnim isporukama, uzrokovani porastom potražnje za potrošačkom robom nakon pandemije i nedovoljnim brojem raspoloživih brodova, takođe je uzrokovao oštar porast cijena prevoza kafe do glavnih zemalja potrošača u Sjevernoj Americi i Evropi.
 
Trgovci vjeruju da će potrošači uskoro plaćati višu cijenu kafe u trgovinama, dok trošak kafe u kafićima kratkoročno možda neće pratiti taj trend. 
 
"Pržena i mljevena kafa u trgovinama samo su zapakovana kafa. Ali vaša šoljica kafe u Starbaksu možda neće toliko poskupiti jer više plaćate kafić, wi-fi i iskustvo", kaže jedan berzanski trgovac kafe.
 
Posljednji podaci američkog zavoda za statistiku pokazuju da je u aprilu prosječna cijena mljevene kafe bila 4,75 dolara po libri, što je 8,1 odsto više nego godinu ranije, i najviši nivo od jula 2015. godine. 
 
U brazilskom udruženju proizvođača kave "Abic" procjenjuju da su cijene pržene kafe u Brazilu skočile oko 80 odsto u periodu od decembra do kraja jula.
 
"Neke kompanije, među kojima i tržišni lideri, već su najavile poskupljenja", stoji u pismu Abica poslatom pržionicama.
 
Inače, Brazil je zaslužan za 30 odsto ukupnog svjetskog izvoza kafe.