fbpx

Austrijski mediji o protestima Srba u BiH: Okupljeni nosili portrete Putina

Austrijski mediji o protestima Srba u BiH: Okupljeni nosili portrete Putina

Foto: N1

Bosanskohercegovački Srbi blokirali su u petak navečer saobraćaj na putevima između dva entiteta Bosne i Hercegovine u znak protesta zbog optužnice protiv predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, “saveznika ruskog predsjednika”, a okupljeni su također nosili portrete Vladimira Putina, prenose austrijski mediji. 

Austrijska novinska agencija APA, te dražni javni emiter ORF, prenose izvještaj AFP-a u kojem se navodi da su neki demonstranti mahali portretom Dodika, dok su drugi nosili lik šefa Kremlja a većina ostalih zastave Srbije i Rusije. Pod motom “Granica postoji” istovremeno su održani protesti u regionima Tuzle i Doboja na sjeveru, Nevesinja na jugoistoku i Sarajeva.

Navodi se da su se “demonstracije na uglavnom nekontrolisanoj liniji razgraničenja između dva dijela zemlje rijetko održavale od kraja rata 1990-ih”.

U tekstu koji je također objavio ugledni Der Standard se objašnjava da je Dodik optužen da se oglušio o odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, za šta je propisana kazna zatvora do pet godina. Državno tužilaštvo je optužnicu objavilo 11. augusta, a tek treba da je odobri državni sud.

Također se navodi da je Dodik u junu zatražio od parlamenta u Republici Srpskoj da usvoji dva zakona po kojima se više ne priznaju odluke Ustavnog suda BiH i odluke visokog predstavnika.

N1