fbpx

Balkanska pljačka od 150 milijardi €

2domagoj

Podaci koji se odnose na Republiku Srpsku iznosili bi između 18 i 25 milijardi evra, i odnose se na krijumčarenje energenata, cigareta i visokoakciznih roba sa crnog tržišta. To su bili veoma profitabilni poslovi tih godina. Zanimljivo je da sam pronašao dokumente koji dokazuju da je aktuelni član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, tada predstavljao jednu firmu sa sjedištem u Bugarskoj, koja je učestvovala u švercu nafte sa Hrvatima preko BiH ratnih devedesetih. Zanimljivo, s druge strane bio je Ivan Čermak. Danas njih dvojica imaju ugovor oko gasovoda na Bosanskom Brodu, slučajno”, kaže Margetić. 

Na osnovu prikupljene dokumentacije, novinar i istraživač Domagoj Margetić utvrdio je da je od rata do danas na prostoru zemalja bivše Jugoslavije u džepovima političara i njihovih tajkuna završilo više od 150 milijardi evra. Samo na Republiku Srpsku odnosi se oko 25 milijardi evra. Sve informacije i podatke Margetić je objedinio u knjizi “Krvave balkanske milijarde“, koja je danas predstavljana u Bijeljini.

Margetić tvrdi da podaci do kojih je došao iz temelja razotkrivaju najprljavije tajne moći na Balkanu i balkansku oligarhiju. Sprege novca, mafije i političkih elita najočiglednije su tokom izvlačenja novca koji su političari pljačkali od građana zemalja nastalih raspadom Jugoslavije i prebacivali na tajne račune u inostranstvo.

“Podaci koji se odnose na Republiku Srpsku iznosili bi između 18 i 25 milijardi evra, i odnose se na krijumčarenje energenata, cigareta i visokoakciznih roba sa crnog tržišta. To su bili veoma profitabilni poslovi tih godina. Zanimljivo je da sam pronašao dokumente koji dokazuju da je aktuelni član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, tada predstavljao jednu firmu sa sjedištem u Bugarskoj, koja je učestvovala u švercu nafte sa Hrvatima preko BiH ratnih devedesetih. Zanimljivo, s druge strane bio je Ivan Čermak. Danas njih dvojica imaju ugovor oko gasovoda na Bosanskom Brodu, slučajno”, kaže Margetić. 

Osobe koje Margetić pominje u svojoj knjizi i danas imaju novac i moć, ali to njemu, kako tvrdi, nije bila prepreka da istražuje.

“Upozoravali su na mene, ali to je beskorisno, jer oni o kojima ja pišem su danas u Hrvatskoj vrlo moćni, to je hijerarhija HDZ-a, a oni su na vlasti”, objašnjava Margetić. 

Ovo je knjiga koja će pomoći narodu da otvori oči – istraživanje je vrijedilo, jer je rečena istina.

“To je, na neki način, zadatak nas novinara. Možda nećemo doživjeti da neko od onih koje smo razotkrili bude procesuiran, niti da javnost nešto preduzme na osnovu ovog, ali javnosti treba reći istinu, onu koja bi ostala sakrivena da nas nema”, istakao je Margetić. 

“Krvave balkanske milijarde” djelo je koje ne taji ništa, bavi se konkretnim imenima, firmama, bankama i fondacijama. Margetić je o svojim saznanjima nekoliko puta svjedočio i pred Evropskim parlamentom.

(BN TV)