fbpx

BH novinari: Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati N1 i BN televiziju

BH novinari: Vlasti i kriminalci pokušavaju utišati N1 i BN televiziju

Foto: Agencije

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari skreće pažnju na nove, neprihvatljvo agresivne političke i sigurnosne prijetnje N1 i BN televizijama, kao i dugotrajne pokušaje rušenja profesionalnog integrita i dostojanstva njihovih novinarki i urednika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 12. septembra na press konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinović, dopisnicu BN TV iz Banje Luke, kao i sve duge novinare/ke i vlasnika ove televizije, nazivajući ih „stranim plaćenicima“, „izdajnicima“ i „zaštićenima kao međedi“, te istovremeno zaprijetio kako će „doći kraj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja“.

Isti dan u Doboju je žrtva verbalnog napada bila još jedna novinarka BN TV – Vesna Vukmirović, koju je izvrijeđao Srećko Rekanović, predsjednik Skupštine opštine Doboj i odbio odgovoriti na legitimno novinarsko pitanje samo zato što je riječ o BN TV.

Ciljana, neprimjerena i sigurnosno veoma opasna hajka mjesecima se vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV, gdje više osoba iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, psuju i šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu sigurnost urednika Zukića.

Uz navedeno, skandalozan je i politički zahtjev Sanje Vulić, zastupnice SNSD –a u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, da se zabrani emitovanje zemaljskog signala N1 na području Republike Srpske, o čemu će se uskoro izjašnjavati i bh. Parlament.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da se u oba bh.entiteta – Federaciji BiH i Republici Srpskoj, vodi višegodišnja brutalna, primitivna i sigurnosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinara/ki i urednika/ca ove dvije privatne televizije, pluralisitčki orijentirane i posvećene pravu građana na pristup različitim informacijama, mišljenjima i sadržajima od javnog značaja.

Pokušaj utišavanja N1 i BN televizije, te obeshrabrivanje i onemogućavanje njihovim uposlenicima da slobodno i dostojanstveno rade svoj posao, u suprotnosti su EU standardima slobode medija i izražavanja. Ovakvi postupci direktno krše uvjete BiH za pristupanje Evropskoj uniji, uključujući i listu prioriteta koje država mora ispuniti da bi uopće dobila priliku početi pregovarati o pridruživanju zajednici evropskih država.

Upravni odbor BH novinara poziva nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje kolegama i koleginicama N1 i BN televizije, te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavanju njihovu sigurnost i dovode u pitanje profesionalni integritet. Istovremeno, BH novinari pozivaju predstavnike i institucije međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoje ovlasti i adekvatno reagiraju prema javnim zvaničnicima u BiH koji ne poštuju medijske slobode niti poštuju prava i dostojanstvo medijskih djelatnika/ca, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

N1