fbpx

Bilal Bosnić izašao iz zatvora: Odslužio kaznu za poticanje na terorizam

Bilal bosnic

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji “Damask” zajedno sa još 15 pristalica.

Danas je iz zatvora u Vojkovićima izašao osuđenik Husein Bilal Bosnić. On je završio sa služenjem sedmogodišnje kazne zatvora na koju ga je osudio Sud BiH zbog poticanja na terorizam.

Direktor zatvora Siniša Perković rekao je da je Bosnić zatvor napustio u 9.00 sati.

- On je pušten nakon izvršenja cijele kazne, nije pušten na uslovnu slobodu, rekao je Perković.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u takozvanoj Islamskoj državi.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji “Damask” zajedno sa još 15 pristalica. Svi su privedeni pod sumnjom da su bili članovi mreže koja je novačila mladiće iz BiH za sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku na strani terorističkih skupina poput takozvane Islamske države i Fronte al-Nusra, prenosi N1.

Dok je bio u zatvoru, Bosnić je pokušavao da izađe na slobodu upućujući molbe da mu se prekine izdržavanje zatvorske kazne, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourg sa žalbom u kojoj je naveo da on, između ostalog, nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora.

Oslobođenje