fbpx

Bjeloruska opozicija ponovno na ulicama, više od 300 hapšenja

bjelorusija protesti hapsenje reuters

Pristaše bjeloruske opozicije izašle su u nedjelju ponovo na ulice Minska, protestujući protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, a osobito su gnjevni zbog smrti pripadnika opozicije koji je preminuo u pritvoru nakon što ga je privela policija.

Pripadnici policije demonstrante su počeli rastjerivati u 12 sati, gotovo odmah nakon što je okupljanje demonstranata počelo.

Lokalni mediji objavili su video zapise na kojima se vidi da policija koristi suzavac i šok bombe.

Po podacima bjeloruske organizacije za zaštitu ljudskih prava Viasne, policija je uhapsila najmanje 388 osoba, među kojima i dva novinara.

"Lukašenko je upotrijebio plin, granate i vatreno oružje protiv demonstranata. Mnogi su ozlijeđeni. Užasnuta sam", tvitala je vodeća opoziciona političarka Svetlana Tihanovska, koja se nalazi u izbjeglištvu u Litvaniji.

Prije početka demonstracija zatvoreno je petnaestak stanica podzemne željeznice, a mobilna mreža često je prekidana, rekao je novinar AFP-a, prenijela je Hina.

Današnje demonstracije nastavak su protesta koji su počeli u petak, kada su hiljade stanovnika izašle na ulice u znak poštovanja prema pripadniku opozicije koji je umro nakon policijskog hapšenja u državi koju protesti bez presedana potresaju još od kontroverznih predsjedničkih izbora 9. avgusta.

Od početka demonstracija, za vrijeme ili nakon hapšenja umrle su najmanje četiri osobe, no ima još sumnjivih smrtnih slučajeva među demonstrantima, koji ukazuju na to da je brojka veća.

Istovremeno su uhapšene hiljade demonstranata, a više desetaka ih se žalilo na maltretiranje za vrijeme boravka u pritvoru.

Agencije