fbpx

Boravak migranata u centru Ušivak: Kako omogućiti do 2.000 obroka dnevno

5obrok

Vrijeme je ručka. Stotine migranata u Migrantskom centru Ušivak čeka na svoju porciju - rižu i umak koje su spremili volonoteri.

Na obrok pravo imaju samo registrovani migranti, ručak "plaćaju" žetonom. Prednost imaju porodice. Oni koji su dobili obrok pokazuju da je hrana ukusna.

U ovoj trpezariji se svakoga dana posluži i pojede blizu 2.000 obroka, a svakom ručku, doručku ili večeri prisustvuje oko 650 migranata.

Obroke za migrante u Ušivaku je do sada pripremala organizacija Pomozi.ba, 26. aprila taj posao preuzima IOM.

"Komercijalna cijena tih obroka je otprilike oko tri KM, 1,5 evra, do dva, govorim isključuvo o nabavci hrane, radi se o namirnicama. Pored toga imamo energente i uposlenih u kuhinji. Pomažemo jedni drugima, ali vjerujte da niko nema sredstava, migrantska kriza nas je sviju zatekla, a sve su organizacije budžetirane na tekuće projekte, ovo je dodatno. Tako da vjerujte - građani BiH i društveno odgovorne kompanije su iznijele teret ove krize.", smatra Adnan Tatarević, predsjednik Pomozi. ba.

Teret krize u BiH nose i volonteri - i to stranci. Iz Pomozi.ba kažu stotine stranih volontera u BiH pomaže migrantima-građana BiH tek nekolicina.

"Imam prijatelja ovdje, preporučio mi je, a i imala sam informacije da je pomoć u Bosni neophodna. Prvo sam mislila da odem na Lezbos. Međutim, tamo je mnogo organizacija, pa sam mislila da sam ovdje korisnija", smatra Olga Julajeva.

Pored hrane, čiste posteljine koju ovi volonteri pripremaju, migrantima je potrebna i zdravstvena zaštita. Svakim radnim danom od 8h do 15h otvorena je ambulanta na Ušivku. Najveći broj migranata pati od kožnih oboljenja.

(N1)